siwy Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Witam, mam dość nietypowy problem. Potrzebuje mając zbiór punktów ze współrzędnymi w 3d, które tworzą powyginaną powierzchnię (jakby dolinę) obliczyć objętość tego zagłębienia. W jakim programie to sprawnie zrobić? Może w autocadzie, tylko jakie konkretnie komendy bo cad w 3d u mnie kuleje. pozdr.
vv3k70r Napisano 13 Maj 2006 Napisano 13 Maj 2006 ja mam pomysl ale odpuscilem sobie pisanie paszkwila, ale skoro nalegasz :) to policz recznie, wierzcholki maja koordynaty jesli wykluczysz boxami wystarczajacao duzo, mozesz to policzyc na kalkulatorze, jesli sie nie da, to sugeruje puscic to pod wtrysk , zeby wyszlo 3d i nalac wody :) najskuteczniejsza metoda :) a tak serio da sie i ostatnio ktos pisal jak, ale ze nei odczuwam potrzeb obliczania objetosci poza matlabem to nie wnikalem :) poszukaj na forum
SansSerif Napisano 13 Maj 2006 Napisano 13 Maj 2006 rhinoceros3d > analyze > mass prop. > area działa dla surface, polysurface i polygon mesh. trial bez limitu czasowego do pobrania u producenta.
Rekomendowane odpowiedzi