Napisano 16 Maj 200618 l Witam! Mam następujące pytanie, jak zrobić cień?? Np. Jest Box na plane'u i jak zrobić by był cień na plane'u tego boxa??
Napisano 16 Maj 200618 l może BiX jest początkujący i chce uzyskać efekt cienia w viewporcie : ) musisz odpalić rander żeby uzyskać obraz (jeżeli to juz wiesz to sorry)
Napisano 16 Maj 200618 l Używam maxa 7. Tak jestem początkujący :) I poprostu chciałbym sie dowiedziec ja kuzyskać cien.
Napisano 16 Maj 200618 l zainwestuj w RedViewer :P albo zrob create light standart omni i w opcjach zaznacz shadow albo wciśnij F1
Napisano 16 Maj 200618 l No jak masz obiekt to musisz stworzyć swiatło (general perameters -> shadows -> ON). Dobrze by było jaky cien mial na co padac :P inaczej nic z tego. Renderujesz i masz cien. To co zobaczysz pewnie cie nie zadowoli, wiec porób jakies tutoriale a potem zabierz sie np za Mental Ray'a:)
Napisano 16 Maj 200618 l Mental Ray może potem narazei będe szczęśliwy jak zrobie jakiś zwykły cień ;]
Napisano 16 Maj 200618 l jeeb po prawej masz taki panel - jak zaznaczasz swiatlo to druga ikonka w tym panelu (modyfy - czy jakos tak) i shadow - zaznacz "ON"
Napisano 30 Maj 200618 l create --> lights --> omni (ustawiasz to zrodlo swiatla) i w opcjach modify tego swiatla zaznaczas on przy shadow