Napisano 17 Maj 200618 l Czesc, jakis czas temu robilem w WIP silnik V8 - animacje na cele obrony pracy dyplomowej. Obiekt mniej wiecej skonczylem, wyrenderowalem animacje i na tym skonczylem. Animacje mozna pobrac z http://eric.vi.pl/silnik_wmv.avi. Jest pare baboli, poprawilbym ujecia, montaz, obiekt, ale nie poprawiam juz bo po co marnowac czas :) - sa nowe projekty :). Rendering w MAX + finalRender ... Nie pamietam juz ile to dokladnie sie renderowalo, ale zaprzaglem do tego 3 kompy przez pare dni. Zapraszam do pobrania i obejrzenia animacji (WMV - 11 MB) .http://eric.vi.pl/silnik_wmv.avi
Napisano 17 Maj 200618 l Nieźle, napracowałeś się. Tylko czemu te kółka od napędu wałków rozrządu, te w środku ich ramiona kręcą się inaczej niż kierunek pasków (na lewych cylindrach). A na zbliżeniu ten sam pasek rozrządu kręci się już w przeciwnym kierunku. Aha na widoku ogólnym jest błąd obracania się paska na lewych cylindrach, porównaj z paskiem z prawej i z ich napędem z wału, kręcą się w odwrotnych kierunkach co jest niemożliwe. Pomysł fajny. pozdr
Napisano 17 Maj 200618 l istotnie zludzenie spowodowane stosunkiem ilosci klatek do predkosci obrotu sprawia ze zeby ida w innym kierunku niz blysk na tasmi, ladnei sie to wszystko kreci, dodasz iskry zaplonu i splana mieszanke w cylindrach?
Napisano 17 Maj 200618 l Nie chodziło mi o błysk na taśmie, na fragmencie filmu pasek obraca się w przeciwnym kierunku (widać po ząbkach). Ale ogólnie jest fajnie, kawał dobrej roboty.
Napisano 17 Maj 200618 l Autor Nieźle, napracowałeś się. Tylko czemu te kółka od napędu wałków rozrządu, te w środku ich ramiona kręcą się inaczej niż kierunek pasków (na lewych cylindrach). Kreca sie tak na widoku ogolnym bo to takie zludzenie optyczne jak cos szybciej leci ;) serio - tak po prostu wyszlo, bo puscilem w przyspieszeniu, a nie pomyslalem wczesniej, by dac motion blur, a potem juz nie bylo czasu na ponowny rendering. Pozdr.E .
Napisano 17 Maj 200618 l dam se paznokcie obciac ze sie kreca w dobrym kierunku, klatki w renderze bez blura daja efekt strobo, sa tylko poskladanymi obrazkami, przyklad: jesli w ciagu jednej klatki, obiekt obraca sie o ponad 180 stopni, to na filmie da zludzenie obrotu w dobra czy w zla strone?
Napisano 17 Maj 200618 l ok. sory, macie racje. ale ... na zwolnieniu obracają sie w przeciwną stronę niż normalnie czyli do tyłu, co przeczy zasadzie pracy silnika (musiałby miec wtedy lewe obroty) . Hehe, czepiam się. Jeszcze kółko od napędu pasków klinowych wypadałoby żeby się obracało. Śruby na kółkach na wałkach rozrządu też powinny się obracać.
Napisano 17 Maj 200618 l Autor Mozliwe ze cos tam brakuje, nawet dowiedzialem sie ze napinacza nie ma, ale ja po prostu sie nie znam na mechanice. :) wiec jak cos od str. merytorycznej nie gra - dobrze wiedziec na przyszlosc.
Napisano 17 Maj 200618 l Ale tu bardziej chodzi o stronę graficzną niż zagłębianie się w szegóły techniczne, to nie forum o motoryzacji ;-)
Napisano 17 Maj 200618 l ale jednak to model silnika Darmo, konkretnego silnika, a nei wymyslonego silnika :)
Napisano 18 Maj 200618 l Animacja jest fajna bez kitu, kamerki oka, ale czepiając się szczegółów, nie wiem czy kto zauważył, to sekwencje zamykania i otwierania się zaworów w tym czterosówie nie pokrywają się z obrotem wałków rozrządu 2x większe średnice dały by 2 x wolniejszy obrót... Tak to widze POzdro
Napisano 18 Maj 200618 l Autor Tak, to racja , gazniki / walek rozrzadu wogole nie synchronizowalem bo nie bylo juz na to czasu - musialem skonczyc sporo przed obrona coby to zdazyc wyrenderowac. Na szczescie nie skupilem sie na pokazaniu tej synchronizacji w animacji, takze mysle ze nawet tego nie widac na 1 rzut oka.
Napisano 18 Maj 200618 l i momentami chyba tłok nachodzi na zawory, ale to zapewne tez przez pośpiech :D a praca już obronona czy jeszcze nie ? Pochwal się :)
Napisano 19 Maj 200618 l Hejka Mastah. Ciesze sie ze skonczyles dyplom ;) Ty konczysz a ja zaczynam hahaha. Pozdrow chopakow i mam nadzieje na piekne wejscie na obronie. BTW -> kiedy walczysz?? 3dsie
Napisano 19 Maj 200618 l ... ciężko mi sie wysłowić... więc powiem tylko Ogromne i szczere gratulacje...
Napisano 20 Maj 200618 l Autor Z obrona to bylo tak - mialem wchodzic trzeci, ale dwoch pierwszych z listy sie spoznilo minimalnie i wchodzilem pierwszy ;). Choc nie powinienem to sie denerwowalem, ale poszlo :). Nie lubie sie chwalic ;). Ale powiem ze na obronie poszlo najlepiej jak sie dalo ... Przy czym najlepiej = z wyroznieniem :). Ogolnie myslalem ze bedzie trudniej z obrona jednak praca bronila sie w pewnym stopniu sama, odpowiedzialem na troche pytan zwiazanych z praca dyplomowa w stylu ile czasu to sie robi, renderuje, i jak. Poza tym komisja przyjrzala sie jeszcze dwom innym wizualizacjom, ktore bronily mnie na obronie i wszystko wyszlo dobrze. Takze zycze powodzenia wszystkim dyplomoantom :) Poraszek Ty tez sie postaraj, jakbys cos potrzebowal do pracy teoretycznej to mow, cos sie wymysli ;) Pozdr.
Napisano 23 Maj 200618 l Bravo gratuluje.. hehe a to jest przede mną jeszcze pare lat.. ale ile to nie wiem :) w najlepszym rozwiązaniu jeszcze 3 lata :) heh niecałe.. a jak żle pójdzie to i 8 :) pozdrawiam :) Gratuluje.. bo animka jest spoko..
Napisano 7 Sierpień 200618 l A możesz sieknąć to w jakimś formacie nie wmv żeby na maku dało się capnąć? Pozdr
Napisano 7 Sierpień 200618 l ja sie czepne tylko materialow ktore psuja ogolne wrazenie ale animacja jest wporzadku