XaoC Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 Witam! To jest właściwie mój pierwszy samochodzik (wcześniej próbowałem 350z wymodelować, ale okazało się, że siatkę przy początku już zwaliłem...wiec kiedy indziej nissana pokażę) Jest to pomieszanie właśnie wczesniej wspomnianego 350z i Toyoty Celica - nie przez przypadek! Nie piszcie tylko, że niby nie wyszła mi Toyota i dlatego Concept Car:D Maska może wydawać się troszkę za krótka, ale to dlatego, że błotniki (nie wiem czy tak fachowo to sie nazywa) są dosyć szerokie. Ta część modelu jest jeszcze pozbawiona szczegółów - nad nimi będę pracować gdy skończę całość. Każdy komentarz chętnie przeczytam:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 spece od aerodynamiki pojazdów nie byliby zachwyceni kształtem na masce będzie wlot powietrza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 zwykle nie wypowiadam sie na temat konceptów samochodowych - ale ponieważ poproszono mnie o 1 tak szukałem inspiracji i jakby to zaczać... ... to co zaprezentowałeś to po 1 mało - i nie za wiele widać, dlatego tez ie rozumie z jakiego powodu tak rozbuchałeś np nadkola. Jak wyzej areodynamika jest szalenie istotna do momentu w którym projektujesz autobus wówczas schodzi oczko niżej bo jajpierw liczy sie pakowosć. Agresywy wlot na masce kaze mi jednak mysleć że to ocno skręcony silnik nie zaś ospały autokarowy dizel, nie do tego projektu nie przekonasz. to z grubsza dlatego że jesli ma to być sportowy wózek oczekuje od niego czegos inego, mój ulubiony dziennikarz motoryzacyjny ujoł to tak "sex i przemoc" a tu ani 1 ani 2, ani wymogi techniczne czy logika projektowa, fajnie że cos robisz w tej dziedzinie ale puki co o fajnych rezultatach nie możemy mówić... ...imo to powodzenie i czekam nakolejne - lepsze, mniej przypatkowe i bardziej przemyslane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 na masce będzie wlot powietrza ? Jeszcze nie jestem pewien czy to zostawie, nie mam właśnie pomysłu na maskę @damusTo - dzięki za ciepłe słówka:D Aerodynamika...tak... Lekko przypomina 126P, dlatego kolejnego updeat'a dam jak skończę całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 Witam!! nawet nawet ale powinnienes narazie zostawic bawienie sie w szczegoly rowki grubosc karoseri a zajac sie krztaltem zrob pierw baze krztaltu calego pojazdu a pozniej dawaj szczegoly nie podoba mi sie pare szczegolow zderzak powinienes pociagnac dalej chodzi o rowek powinien isc dalej w strone nadkola i tam sie urywac by 100 razy lepiej wygladal ten wlot mi nie pasi nadkole tez takie jakies nijakie (wedlug mnie) powinno byc troche wieksze gdyz teraz bedzie wygladal jak duzy samochod z malutkimi kolkami zrob cos z swiatlem gdyz mam mase bledow to samo zderzak troche krzywy jest :) ps. nie wiem czemu ale wedlug mnie za koncepty powinny brac sie ludzie "nieograniczeni" w modelowaniu samochodow tacy jak bzyku loozack sikham qba kome i wielu innych na tym forum ktorych nie sposob wymienic z gory sorki za pominiecie. gdyz nie powinno sie wytykac bledow czysto siatkowych tylko techniczny ch :) ps2. oczywiscie ja sie samochodach nie znam wiec moje uwagi sa luzne :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 a nie powinienes najpierw obie narysowac/szkicowac co sie robi toz to utrudnianie sobie dziwnie zycia a nawet to ma maly sens tworzenie czegos takiego jak samochod koncepcyjny odrazu w 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 tak, bzyku ma racje na dodatek krzywo idzie, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 Najpierw pytanie - co to ma być za samochód komu i do czego służy. Szkice to nie no, chyba masz jakieś, jak bez tego to brniesz przecież na oślep. Później charakereystyczna linia ze szkicu no i gotowe, bryłka i detale, modelowanie trenuj raczej na tym co ktoś zaprojektował łatwiej weryfikować. Łapiesz co mam na mysli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 Najpierw pytanie - co to ma być za samochód komu i do czego służy. Tzw samochód nijaki, służy temu że bede mial satysfakcję jak go skończe. Miałem jakiś pomysł w głowie mniej więcej i zaczełem go wprowadzać w życie Szkice to nie no, chyba masz jakieś, jak bez tego to brniesz przecież na oślep Mozna tak powiedziec, chociaz ja trzymam to w glowie sobie. A jesli chodzi o jakies szkice...no z tym dla mnie problem...za cholere, probowalem i nie idzie mi, wiec rzucilem w cholere i skorzystalem(zeby trzymac proporcje mnie-wiecej) z blueprintow Toyoty Celica trenuj raczej na tym co ktoś zaprojektował Probowalem i mielem straszne problemy bo kiepska jakosc blueprintow mialem w viewportach, dopiero kilka dni temu dowiedzialem sie to polepszyc Łapiesz co mam na mysli ? Łapię:D Pewnie macie mnie za jakiegos napalenca co ma niepokolei w glowie:D hehe, moze i tak jest:D ------------------------------------------------UPDATE-------------------------------------------------- 1) 2) 3) Dobra, zdaje sobie sprawe z tych wszystkich artefaktow, ale poprawie je jutro.Mysle ze calosc nie wyglada tak zle...:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 zdecydowanie popieram poprzednikow szkicyk to podstawa ...choc z drugiej strony jesli ktos ma maly styk zrysunkiem to wiadome ze bedzie mu trudno szkicnac...tak czy siak nawet nie idzie ci zle fakt ze design jest poprostu malo ciekawy ale przypomona auto i nie szalejesz za bardzo z ksztaltem da sie to zgrysc jedz dalej;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 da sie to zgrysc jedz dalej;) Jeden półpozytywny komentarz:D hehe Pociągnę do końca, nie ma sensu w tym momencie kończyc i rzucić się za co innego. A jeśli chodzi o kształty... Naprawdę o coś takiego mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 Powiem tak, projektowanie to mój zawód, em i z doswiadczenia nie da sie tak poprostu zaprojektować coś. Cos projektuje sie bowiem po coś, a wówczas to sie robi co innego, tzw konkret. Jesli cos projektujesz to mozebyc chmura deszczowa albo 300mtrowy wierzowiec albo miedzyplanetarna stacja czy cała galaktyke albo małą robo mrówkę... Kiedy projektujesz konkretnie uwzględniasz pewne aspekty i czynniki które układaja materiał w jakies ramy, później stylistyka tego co stanowi funkcje i przedmiot projektu zaczyna działać i ładnie wygladać- a zdaje sie o to chodz. Mnie uczono projektować tak zeby nie dało sie tego poprawić. A to co zaprojektowałeś eh... ...no przeciez sam to widzisz. Jeśli dalej zamieżasz takkroczyć to ja sie wypisuje bo szkoda czasu na bezcelowe działania, postaw sobie konkretny celto pogadamy puki co nie ma o czym, staram sie byc konstruktywny aletrudno mi to w tej sytuacji przychodzi i moze nie wychodzi nie wiem... Napisz uzasadnienie tego kształtu niech to bedzie punkt zaczepienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 26 Maj 2006 Autor Share Napisano 26 Maj 2006 @damusTo: No widzisz... Ja jeszcze pół roku temu z grafiką miałem tyle wspólego co ty pewnie z energetyką wysokonapięciową;p Zgadza się, jeśli miałbym zaprojektować coś powarznego, podszedłbym do tego inaczej (chociaż moje umiejętności są...właściwie jeszcze ich nie ma:D). Ale ten samochód to poprostu zwykły projekt dla mojej satysfakcji. Powiedzmy, że to auto wybite z blach różnych marek i zaszpachlowane 100kg. Ciebie uczyli, żeby robić tak aby było bez błędów, a ja jestem samoukiem i nie wiem do końca co z czym się je, dlego nie można po mnie oczekiwać tego, że zrobię koncept, który chętnie kupiłaby firma VOLVO! I myślę, że dobrze że robię to wypełnione błędami - na przyszłość już będę wiedział czego robić nie należy - każdy się uczy na błędach. Jeśli chodzi o kształy: nie przepadam za długimi samochodami, liniami które się ciągną od przodu aż do końca samochodu. Wolę takie zwykłe, kanciaste, które można spotkać na ulicy (no ale bez przesady, zwolennikiem matiza nie jestem). Auta typu najnowsze audi A4 wywołują u mnie torsje, a TT to porażka projektanta, musiał być na ostrym kacu żeby to wyrysować. Mam dosyć specyficzny gust jeśli chodzi o kształty. Mam nadzieję, że mniej więcej rozumiesz. Następnym razem, jeśli nagle zachce mi się robić concept car to postaram się o prawdziwe szkice i lepsze uzasadnienie kształtów i całego ogółu! No...to chyba wszystko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 grzeszysz mowiac tak o audi szczegolnie o nowym tt;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Hehe Audi jest dla smakoszy - tak subtelny styl jak mają te limuzynki nie kazdemu ma sie podobać, za pewne miał to w zamysle być na swój sposób elitarny saochód. Nie wiem na takie podejscie do sprawy nic nie zaradze - POWIE TYLO ŻE TAK SIE TEGO NIE NAUCZYSZ i TYLE ale to juz twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LHT Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 zmień tytuł wątku, to nie jest "Concept Car" tylko, jak sam to oświadczyłeś, "Non Concept Car" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Tylne drzwi to tak tylko dla picu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 uważaj są tu też energetycy wysokich napięć i graficy w jednym LH1wc2k pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi