Napisano 1 Czerwiec 200618 l Mam Semprona 2800+ 64bit fx 5200 i 2x512 mb ddr 400 kingstona. Za tydzień kupuję geforce 6600 gt, a potem myślę żeby kupić athlona 3200+ venice. ( oczywiście zmieniam płytę na socket 939 ) Czy zauważę różnicę po zmianie procka?? Nie wiem czy to się po prostu opłaca. Proszę o odpowiedź.
Napisano 1 Czerwiec 200618 l Nie opłaca się, już lepiej kup dwurdzeniowe PentiumD 805 za 500zł i kręć:). A najlepiej to podkręć tego Semprona, będzie wtedy szybszy niż ten Athlon. O ile masz jakąś sensowną płytę, to te procesory się wyśmienicie kręcą.
Napisano 1 Czerwiec 200618 l jak byś se kupił athlona x2 to by jakaś różnica była. lepiej dorzuć kasy do karty albo do ramu
Napisano 1 Czerwiec 200618 l Skoro kupujesz karte to podkrec procka jak przyjdzie karta to ja tez podkrec ewentulanie dokup pozniej ram i powinnienes miec spokoj na najblizszy rok ze sprzetem. Przesiadka na 939 w tej chwili juz sie nie oplaca gdyz niedlugo socket ten zostanie zastapiony przez am2. Przesiadka byla by jeszcze warta rozwazania gdybys aktualnie siedzial na platformie 32-bitowej. A tak nie ma sensu bo roznica miedzy socektem 754 a 939 nie jest znaczna. Edit: Wlasnie sobie szperalem po necie i zauwazylem ze am2 juz wszedl wiec najlepszym rozwiazaniem wydaje mi sie poczekanie na opinie dotyczace tego zlacza i wtedy pomyslec. Tyle ze taki am2 laczy sie jeszcze z kupnem ramu gdyz on obsluguje ddr2.
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Autor Dzięki za komentarze. Ten komp nie służy mi tylko do modelowania, czasem też w coś tam zagram. A czytałem, że właśnie procesory Venice są bardziej wydajne od sempronów. Druga sprawa-moja obecna płyta jest niezbyt rozwojowa, bo mam tylko dwa wejścia na ram. W następnej kolejności będę właśnie chciał dołożyć ramu tak do 2gb. (po zmianie grafiki, płyty i procka). Oczywiście jak budżet pozwoli :) A co do krecenia procka to venice 3200 podobno się lepiej kręci od semprona.
Napisano 2 Czerwiec 200618 l To ja tylko dodam, ze jak juz zmieniasz grafe i bedziesz to wszystko krecil to pomysl tez o dobrej zasilce. Coby dlugo i szczesliwie to chodzilo. Chyba, ze takowa juz masz :)
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Autor Co do zasilacza to właśnie nie wiem czy potrzeba 400 albo wyżej??? Do tej pory miałem 300 i nie wiem za bardzo na jaki zmienić.
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Popytaj na purepc tam masz caly dzial od zaislek :), ale wydaje mi sie, ze realne 350, a nie 350 na naklejce powinno wystarczyc.
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Najlepiej napisz dokładnie co masz i jaki masz budżet. Będzie można konkretnie dyskutować. A Semprony Palermo to nic innego jak Venice z zablokowaną częścią pamięci L2 i jednokanałowym kontrolerem pamięci. Różnice w wydajności pomiędzy procesorami o tych samych taktach są dość skromne. Przez niektóre programy są nawet wykrywane jako Venice zamiast Palermo. Kręcą się tak samo. To co jest napisane na zasilaczu niekoniecznie musi się pokrywać z prawdą. Bardzo ważny jest producent. Przykładowo: Huntkey 350W pociągnie nawet 400W a 350W jakiegoś Tracera może wysiąść przy 200W. http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=142996