Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

szukałem podobnych postów, ale nie znalazłem nic podobnego, wiec chciałbym zapytać: jak nalezy ustawiać tą opcję (Rendering-Enviroment-Global Lighting-Level) dla poprawnego renderowania z użyciem Mental Ray scen symulujących oświetlenie słoneczne. Czy powinno się to całkiem wyłączyć (Level = 0) ?

i jakie Waszym zdaniem jest nalepsza kombinacja świateł i ich ustawień dla oświetlenia architektury (dom jednorodzinny z cieniami) ?

próbuje stosować mr Area Spot (np jako directional z cieniami Raytraced) + skylight (bez cieni), ale nie rozumiem jakie są relacje pomiędzy ustawieniami GI i świateł a ustawieniami w zakładce "Enviroment"

będę wdźwięczny za podpowiedzi

andrzej

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja bym tego w ogole nie ruszał. Jak renderuje exterior na Mentalu, to do environment daje jakąś mapke HDRI nieba, wstawiam skylight oraz mrArea_Spot z niebieskimi cieniami (trzeba ustawić na bardzo ciemny granatowy). Aby skylight działał musisz włączyć Final Gathering. W bardziej kompleksowych scenach dodatkowo uruchamiam Global Illumination (photony) aby rozjaśnić ciemniejsze miejsca sceny.

Napisano
  • Autor

dzięki bardzo za odpowiedź :-)

...Jak renderuje exterior na Mentalu, to do environment daje jakąś mapke HDRI nieba...

czy używasz którejś z mapek z 3dmaxa, czy też zewnętrznych ?

...wstawiam skylight oraz mrArea_Spot z niebieskimi cieniami (trzeba ustawić na bardzo ciemny granatowy).

możesz podać mniej więcej RGB ?

czy możesz polecić jakieś zestawy materiałów i map do renderingu budynków ?

pozdrawiam

andrzej

Napisano

hdri nie ma standardowo w maxie. Eversi wypuścili mapki hdri nieba w dużej rozdzielczości za free - wlasnie takie wstawiam.

Z tym RGB to już zalezy od sceny - intensywności światła, musisz testować ustawienia koloru, dla przybliżenia podam, że zazwyczaj są to wartości w granicach: R:23 G:38 B:55 czyli bardzo ciemne, jednak na renderku jest róznica między czarnym a wlasnie takim.

Mapki materiałów do renderingu exteriorków z reguły można wydziargać w PS z tych standardowych z maxa - po prostu ustawiasz kilka kolo siebie, doprawiasz je tak jak chcesz, np jakieś zabrudzenia itp. i masz już mapke w hi-res. Chyba, że masz forse to mozesz wyłożyć na znakomity zestaw TotalTextures, nie pamiętam ktora dokładnie część, ale wypuścili taką specjalnie do wizek exterior.

Napisano
  • Autor
hdri nie ma standardowo w maxie. Eversi wypuścili mapki hdri nieba w dużej rozdzielczości za free - wlasnie takie wstawiam.

sciągnąłem :-) ale po wstawieniu Mental Ray pisze, że nie obsługuje tego formatu, (warn : E:\3dsmax8\downloads\04_Sky.hdr: Image format not supported by mental ray. Will pass the image as raw data (slower and more memory consuming). a tło wychodzi bardzo ciemne. Może coś sknociłem ?

Dzięki za RGB - rzeczywiście z niebieskimi cieniami lepiej wygląda.

andrzej

Napisano
  • Autor
ale po wstawieniu Mental Ray pisze, że nie obsługuje tego formatu...

już sobie poradziłem. Trzeba wstawiać jako materiał :-)

dzięki