Napisano 6 Czerwiec 200618 l Mam pytanie, czy istnieje jakis automatyczny sposób na przypisanie różnych tekstur dla terenu w zależności od jego wysokości?
Napisano 6 Czerwiec 200618 l hemm ja jak robilem jakies gorki czu teren to robilem mape w photoshopie w odcieniach szarosci potem podpinalem ja pod modyfikator DISPLACE i tak otrzymywalem teren 3d ...pozniej ta sama mape kolorowalem i nadawal m jej jakas konkretna teksture importowalem do edytora materialow i idealnie teren byl oteksturowany :)
Napisano 6 Czerwiec 200618 l hemmm jak dobrze namalujesz to nie ma co zmieniac...u mnie swietnie wychodzilo...
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor faktycznie obiekt Terrain ma taką opcję. Niestety z tego co zauważyłem to dla utworzonych stref na powierzchni obiektu można przypisywać tylko kolory a nie tekstury.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Teren jest nie dokładny dodatkowo. Pytanie jednak bo chyba źle cie zrozumiałem, czy chcesz tekstura decydować o wzniesieniu na siatce czy w zależnosci od wysokości na siatce zmieniać teksture bo tak z 1 posta by na mój rozum wynikało ?
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor no raczej chodzi mi o to drugie tzn. w zalezności od wysokości terenu zmienia się tekstura.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Chodzi tylko o przeniknięcie jednej tekstury w drugą, czy o coś bardziej skomplikowanego? Jeśli to drugie, to ciężko będzie - lepiej sobie w Photoshopie namalować teksturę i nałożyć na obiekt.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor chodzi raczej o coś w stylu przejścia tonalnego, gradientu między kilkoma teksturami
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Jeśli tylko 2 to 0 problemu W zasadzie możesz to osiągnać na kilka sposobów, w standzie mozesz zmaskować mix teksturką właśnie gradientem zmapowanym w pionie i masz przejście - Ala siatka musi być 3d czyli góry dzwigzasz sam lub zmyslnym noisem, Kumpelkiedys uzywałmateriału EM up&down jesli mnie pamięcnie zawodzi ale to sie trzena normalami nagimnastykować. Dalej W mentalu masz takaobcje jak krajobraz i mozez tym temat przeskoczyć o ile z niego kożystasz. To tyle co mi teraz do glowy przychodzi - rozjasnić któryś wariant ?
Napisano 6 Czerwiec 200618 l hemmm taki efekt [sorki za prostote ale tylko o idee mi chodzilo :P] otrzymalismy z takiej mapy +displace a teksture z tej samej mapy tylko pokolorowanej w PS z rozna przezroczystoscia
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor tak samo zrobiłem, mapa w skali szarości, modyfikator Displace i pomalowana teksturka w Photoshopie. Niestety komuś sie to nie spodobało i musze to zmienić. Mam cztery tekstury przedstawiające różne kolory trawy i muszą one sie zmieniać w zależności od wysokości.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l no to w czym problem ciemniejsze czesci malujesz jedna a jasniejace innymi i po sprawie
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor problem w tym, że musze znaleźć inny spoób. Nie wiem czy takowy w ogóle istnieje dlatego pytam się na forum.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Ale powiedz dlaczego musisz znaleźć inny[/b] sposób - w czym ten jest zły, co cię nie zadowala w tej metodzie? Jeśli na to odpowiesz, to pewnie się znajdzie dobre rozwiązanie.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor mi ta metoda jak najbardziej odpowiada ale mojemu promotorowi nie bardzo :). W zasadzie nawet nie wiem dlaczego.