Napisano 6 Czerwiec 200618 l jak w temacie.. mam zamiar wrzucac tutaj hotele.. 'z metra' na pierwszy ogien - koncept hotelu na 150 pokoi + spa + centrum konferencyjne wszystkie wizualizacje, jak sie zapewne juz sie domyslacie nie sa na nawet dosc wysokim poziomie, bo nie o to chodzilo - pokazuja tylko bryle czy tam materialy.. projekt: consarc design group, w tym po czesci moj udzial ;) wszystkie wizki oczywiscie tez ja .. oprogramowianie: model + render - SketchUp na poczatek same bryłki - tylko po to by pokazac ze w skeczapie mozna wszystko :p plan parteru.. i powtarzalne piętro.. jeden z wariantów kilka widokow ogolnych.. poczatkowa faza - chodzilo bardzije o pokazanie co zajmie ile przestrzeni i jak wielkie bedzie 'bydle' ...no koniec czesci 1wszej ..
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor czyli jak wszystko ewoluowało.. a bedzie jeszcze wiecej daszków zapewne na koniec .. ;) zaczynajac od samej bryły z 'okanmi w kazdym pokoju' dochodząc do formy ze skośnymi daszkami... ten na dole najbardziej aktualny.. ..a tutaj jeszcze jedna z wersji .. ktora miala byc juz ostateczna hehe.. albo to bylo ze 4 wersje temu ps. tak wiem w nazwie miejscowosci jest błąd hehe pozdrawiam.. i do następnego hotelu
Napisano 6 Czerwiec 200618 l cześć to jest jakaś koncepcyjka na jakis konkurs ? czy projekt ofertowy ? Ile to robiliście czasu ? wydaje mi się że jest za duża odległość z pokoi do klatek ewakuacyjnych , ale tak mi sie wydaje :) fajnie przedstawione
Napisano 6 Czerwiec 200618 l maly offtop apropo sketchupa za co przepraszam ale tak przy okazji... wie ktos moze co daje ten program jako wtyczka do archicada? dodaje tylko dodatkowe opcje renderingu takie jak ma w samodzielnym programie? dzieki za odpowiedz
Napisano 6 Czerwiec 200618 l myślę, że takie wizki są dużo fajniejsze niż usilne robienie tego w "normalnym" 3d z kiepskimi rezultatami.
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor hmm @weinert - a czytaty ty? w poście napisalem u gory w czym robione ;) @chwatu - projekt projekt, zaden tam konkurs, ani ofertowy - klient przyszedl do biura i powiedzial ze chce hotel czasu to duzo.. i malo.. zalezy jak liczyc - powstalo okolo 10-12 wariatow 2-3 koncepcji w 4miesiace - czy to duzo? dla mnie dosć duzo.. dobrze ze chwilowo od tego przerwe mam co do klatek - powinno byc ok korytaz ma cos kolo 70m (ten dlugi) a po obu stronach sa klatki wiec chyba luuz @cfaniak - nigdy nie slyszalem zeby sketchup byl wtyczka pod archikada.. i chyba nieszybko to nastanie ; ) @touch, maceo - dzieki.. bedzie tego wiecej, musze tylko pozbierac materiały do kupy pozdro!
Napisano 6 Czerwiec 200618 l a masz niedowiarku ;] http://www.graphisoft.com/products/archicad/solutions/sketchup.html
Napisano 6 Czerwiec 200618 l projekcik mi sie nie bardzo podoba na pierwszym cos mi muzeum narodowym wyglada albo jakas szkola..jesli to ma byc hotel dla "golfiarzy" to pokusilbvm sie o jakis bajer wskazujacy na to..owszem przedstawienie planasz fajne ale bryla po prostu mi nie podchodzi..jeszcze takie pytanko gdzie to bedzie stalo?znaczy sie jaki rejon europy?
Napisano 7 Czerwiec 200618 l Autor heej! @cfaniak - skeczap nie jest wtyczką do archikada i nie będzie.. o to mi chodzło.. są to 2 niezlaeżne programy.. a wtyczka umożliwiająca import geometrii zrobionej w SU do archikada to juz co innego.. to samo jest pod ATD.. i działą na podobnej zasadzie - niezrozumieliśmy się ;) @maverik - spoko.. nie pisalem ze ma sie podobać chyba :> a co do szkoły - pierwszy obrazek nie jest w jakimkolwiek stopniu koncepcja - to po prostu objetość ze wstępnym podziałem gdzie beda okna i jakie duze musza być.. dobra.. mysle ze starczy juz na temat tego projektu.. wrzuce niebawem kolejna hotelowa przygoda ..
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor ok.. leci nowy hotel.. dla sieci Jury Inn czy jakos tak.. malo w tym mojej inwencji.. jedyne co to przy glownym wejsciu materialy i okienka sa moje ale mozna powiedziec ze zostałem wplątany w ten proj jak juz bylo wszystko na ukonczeniu i oprocz wejscia to moglem se przekroje porysowac i detale brr r ;) model - skeczap, render - kerkythea ..na poczatek wejscie, bo choc co mojego wkładu w nim, hehe i reszta... ok.. to wszystko na razie ps. tak na marginesie - probowal ktos z was zrobic obrazek w kerkythea ? hehe
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor heh.. mi to mowisz? jak siadlem do tego hotelu to myslalem przez 1wsze 2 tyg ze robie tesko.. tyle ze nie sprzedaja tutaj w promocji cebuli tylko maja promocyjnie tanie miejsca noclegowe .. ..ale z perspektywy paru miesiecy widze ze i tak nie jest najgorszy z tych z serii 'z metra' ..wrzuce zaraz cos co dopiero powala architektura i zionie wręcz nowoczesnym i niekonwencjonalnym myśleniem
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor a oto i przykład.. zanim jednak pokaze kilka słów wstępu.. bo do teraz mam traumę po modelowaniu ;) ..to był jeden z tych deszczowych dni.. kiedy siedzi sie w biurze i przewija www bo nie ma roboty akurat - nagle przychodzi szef i prosi czy nie byłbym w stanie zrobić szybkiego 3d pewnego hotelu co ma niebawem powstac.. tak zeby do budowalnki dodac cos kolorowego, no a ze jak człowek sie nudzi to z przyjemnacia sie zgodzilem.. ..przyznaje było to ciezkie pare godzin i zarowno ja jak i skeczap odmawialismy chwilami posluszenstwa.. ale udalo sie - drukarka to wydrukowala, a ja apomniałem o feralnym dniu :D brrr r ..pamietam, ze po tamtym pamietnym dniu pomyslalem sobie ze otaczajaca mnie architektura Poznania jest taka ładna! ps dodam tylko ze ten kloc ma stanac pomiedzy 4 pietrowymi 'kamienicami' hehe blee
Napisano 13 Czerwiec 200618 l a po tym bluszczu to w kazdym pokoju codzienne odrrobczania odmrowianie odszczurzanie i jeszcze rare od gratis ;) mam pytanie czemu sie tak uwiesiliscie na te skeczap :/ ani to real ani to ma klimat takie scanline bez polotu..a co do bryly to czemu wszystko jest kwadratowe i kolumny okragle :/ nio mozna napisac typowy poziom polskiej architektury :D czyli nie jest dobizie ;) hehe no ja tez sobie nie wyobrazalem ale jak w krakowie kolo wawlu sheraton stanol to i jakos przelkniemy i to ;) czuje sie jak tajska dziwka coraz wiecej przelykania coraz mniej milosci...:/ pozdrawiam
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor tru maverick.. z tym ze kolumny moglyby byc nieokragle.. ale widzisz - przy rozmowie z inwestorem było tak: zrobmy chociaz ladna elewacje, i byla propozycja.. ze jakis accubond ze drewno.. pisakowiec.. a inwestror - ooo ładne!.. ale na pewno drogie - niemoznaby tego pisakowac zastapic 'cagla sahara' a drewna taka ciemnoczerowna cegla.. a aluminiowych paneli po prostu bialym tynkiem? ..a co do skeczapa.. fajny jest i basta ; D na dowód tego dorzuce cos extra hehe.. kolejny hotel.. a raczej projekt nowego wejscia do istniejacego hotelu.. budynek z 1832r zeby ktos nie myslal ze to jakis serio zabytek ; ) zamysł nie moj - dostalem..gotowy.. ale juz cala reszta w sensie detale samemu ..oczywiscie pod baczym okiem szefa.. wersja skeczap a potem mi kazali zeby sie w szke odbijało cos.. render - kerkythea ..zamek jak sie patrzy - moj pierwszt w życiu.. ; )