Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Po zmianie komputera postanowiłem wrócić do nauki vray-a. Mam problem z uzyskaniem ostrej, wyraźnej krawdzi w narożnikach pomieszczeń. Dużo prób za mnąi przewertowanych różnych wątków, ale jakoś nie mogę dojść jaki parametr może mieć na to wpływ. Załączam przykładowy render. Może ktoś zna odpowiedź, z góry dziękuję. Aha, IrrMap jak primary i LightMap jako secondary.25uw2.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, jeśli o cienie to zwiększyć irr map do "high". Najlewpiej zaznacz czerwona krechą na screenie, o co dokładnie loto ;)

Napisano
  • Autor
2b0mc.jpgirrmap jest na wysokich parametrach : min/max: -3,1 Hs, Interp: 80/40, clr/nrm/dist: 0,3/0,1/0,1. A dokładnie chodzi mi o to aby linia styku ścian zaznaczona na czarno była wyraźnie widoczna a nie rozmyta.
Napisano

z tego co wiem, to global illumination w opcjach v raya służy do poprawnie fizycznego rozprowadzania czastek swiatla. Ustawiles dosc wysokich detali, na sciany wybrales kolor jasny, wiec nic dziwnego, ze narozniki w tych miejscach za rozmyte i nieostre. mozesz sprobowac :

Color mapping na HSV exponential dark 3, bright 1

zmniejszyc mnoznik swiatla, zeby uzyskac wiekszy kontrast i mniej jaskrawy render

aha i w v rayu jest cos takiego jak corner retraycing, sproboj tu :

http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/examples_GI.htm

Napisano

Spróbuj podzielić poszczególne ściany na różne obiekty detachem. Jeżeli jakieś artefakty się pojawią - rusz vertexy tak aby polygony wchodziły w siebie. Ja bym w każdym razie tak próbował.