Napisano 28 Czerwiec 200618 l Witam wszystkich. Przemieszczam kamerę wokół boxa od dołu w górę, nad nim i z góry w dół(target kamery ciągle skierowany na boxa). W najwyższym punkcie czyli nad boxem kamera sama automatycznie się braca tak by dół kamery był skierowany w kierunku z=0 jednak mi to nie odpowiada i nie wiem jak wyłączyć to automatyczne obracanie. Może ktoś zan odpowiedź jak się tego pozbyć jak tak to bedę bardzo wdzięczny. pozdrawiam dkdnt
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Może ustaw sobie kamerę (rozwiązanie kiepskie ale nic innego mi nie przychodzi na myśl) morze ktoś bardziej zaawansowany ci pomorze ja tylko podsunąłem pomysł . Mógłbyś powiedzieć też w jakim celu
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor tym boxem jest posąg na którym jest tatuaż, kamera przesówa się wzdłuż tatuażu (po brzuchu, klatce, ramieniu-właśnie na ramieniu włancza się ten automatyczny obrót- a chciał bym aby szła dalej w dół i obróciła się dopiero na łopatce ponieważ tam jest wzór który mi pasuje do obrotu kamery a następnie po nerkach w dół). Oracanie boxem odpada a kamery nie mogę na "chama" obrócić roll'em bo i tak kamera robi orót tylko minimalnie wcześniej. dzięki za chęci.
Napisano 28 Czerwiec 200618 l musisz skluczowac klatki posrednie, ale ten obrot wynika z osi WORLDxyz kamery i jej celu (nawet jak go nie widac bo kamera jest free to ten cel jest ukryty w programie) i przy przekraczaniu pelnego obrotu kamerze zdarza sie glupie, to matematyczny problem ktory istnieje od peirwszej wersji i jest zwiazany z nieanalogowym odwzorowaniem skretnosci swiata
Napisano 28 Czerwiec 200618 l pozwolę sobie zapytać, co znaczy skluczować klatki pośrednie i o co chodzi z tym celem?
Napisano 28 Czerwiec 200618 l jak masz na dole animate, to tam jest kluczk, nim wymuszasz poojawienie si ena dolnym pasku kwadracika, ktory oznacza ze dana klatka nei ejst posrednia tylko ma wlasny klucz z opisem polozenia na osi i obrotami :) celem tego jest ustalenei jak najwezszego zakresu w ktorym max bedize musial sobie sam wymyslac polozenie i obrot kamery, bo co potrafi nawymyslac to sie wlasnie przekonales :)
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor czyli w każdej klatce gdzie występuje ten obrót musiał bym wstawić klucz i wymusić wymaganą wartość obrotu (roll) dla kamery?? Czy źle rozumuje?
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor niestety kamera robi dalej co chce mimo to, że w każdej klatce gdzie jest obrót dałem klucz i wartość roll=0 :(
Napisano 28 Czerwiec 200618 l daj preview.... a najlepiej wrzuc pik max (tylko wywal wszystko procz kamery i wstaw tam jakies pudlo jako obiekt do ogladania) to zobacze i dam znac w ciagu kilku dni co sie tam stalo ze sie zes....
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Zawsze można wyrenderowane klatki obrócić o 180 stopni w photoshopie...
Napisano 28 Czerwiec 200618 l ynol-rzecz w tym ze ja wiem o jakim zjawisku tu mowa, chodzi o to ze w kilkanascie kaltek kamera bez powodu robi sobie obrot (powodem jest uproszcsenie matematyczne) dokladnei wtedy kiedy chcesz zjechac z z kamery z boku w kamere z gory, zaczyna wirowac wokol wlasnej osi, to musi ladnie wyjsc z maksa, a nei zbey w szopie klatke po klatce obracac (co to wogole jest zeby obeikty w amksie robily co chca)
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor Dokładnie tak jak piszesz vv3k&0r. Niestety nie mogę podesłac pliku bo wywala mi błąd(mógł bym ewentualnie na maila podżucić), pozatym powinienem mieć to na jutro wyrenderowane więc i tak klapa :(
Napisano 28 Czerwiec 200618 l jak wywala bald to zmerguj scene, no a kamere mozesz posutawiac na sile recznie (postaw inna w jej miejsce pod sam koniec, znaim sie zaczna klopoty) i sklej wsyzstko w vpost :)
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Spróbuj zrobić kamerę bez target’a i dać jej jako ścieżkę okrąg (albo dowolnego spline’a) i później w kluczowych miejscach obróć kamerę.
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor Zrobię tak jak pisze vv3... tak musi się udać :) Dzięki Wam za pomoc. Dam znać jeszcze o wyniku. pozdrawiam wszystkich DKDnt
Napisano 1 Lipiec 200618 l Autor mozolna robota z tym łączeniem kamer: kamera z targetem do kamery bez targetu i do kolejnej z targetem no ale wykonywalne i działa:) jesze raz dzięki
Napisano 27 Lipiec 200618 l a no tak, jest taki guziczek: alt+a (align to) ktory ulatwia takie robote :)