Skocz do zawartości

problem z zaznaczeniem polygonów wewnątrz obiektu

maverik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Gość Marks

Witam wszystkich

Widać niewielkie było zainteresowanie tematem. Pozwolę sobie odświeżyć wątek po 6 latach :))) Jestem bardzo bardzo początkującym użytkownikiem 3ds max'a jak i w ogóle oprogramowania 3D. Postanowiłem zacząć właśnie od tego programu no i na pierwszy ogień wziąłem tutorial o modelowaniu flakonika perfum właśnie ze strony Max3D.pl

No dobrze. To pytanie jak w temacie. Doszedłem do momentu zaznaczenia polygonów wewnątrz utworzonej już buteleczki by następnie je wyedytować i utworzyć z nich ciecz. Nie dam sobie z tym rady na pewno sam. Bardzo proszę o pomoc.

Dzięki pozdrawiam.

A odpowiedź Hynol'a niestety mi nie pomogła.

Przy zaznaczaniu pomaga kliknięcie opcji Window/Crossing - sprawia, że zaznaczają się tylko te elementy, które dokładnie w całości znajdą się w polu zaznaczania.

Do tego click + ctrl = zaznaczenie kolejnego(klikniętego) elementu.

click + alt = odznaczenie klikniętego elementu

zaznacz vertexa w środku flakonika po czym trzymając wciśnięty Ctrl kliknij na ikonę polygon (nie nazwę tylko ten kwadracik czerwony). Dzięki temu zaznaczą ci się polygony wokół vertexa. Teraz wciskaj grow aż zaznaczone będziesz miał więcej niż potrzebujesz. Utwórz z nich nowy obiekt i to tyle.

Zawsze też możesz ułatwić sobie zaznaczanie jeżeli ma to być nowy obiekt. Sklonuj flakonik zaznacz od góry niepotrzebne polygony i usuń je. Teraz przejdź do wyboru elementów i zaznacz zewnętrzną powłokę i ją usuń.

Tutka nie oglądałem więc nawet nie wiem jak wygląda flakon ale te metody na pewną pomogą.

Gość Marks

Wydaje się banalne a jaki problem. Skorzystałem z podpowiedzi Toresa i pomogło ale dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Pozdrawiam :)