Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc

Mam do nauczenia sie Maya w miesiac. Wiadomo nie musi byc perfekt ale podstawy modelowania low poly i obslugi musze miec opanowane, rowniez obsluge materialow. Wczesniej uzywalem 3ds maxa przez 8 lat, stad doswiadczenie i zasady panujace w 3d znam. Poniewaz jednak nie mam wiele czasu na opanowanie Maya chcialem sie dowiedziec jaka ksiazke polecacie, najlepiej po polsku - poza helpem. Oprocz tego moze w necie sa dobre materialy do nauki ktore mozecie polecic, nie koniecznie po polsku. To wszystko zeby nie marnowac czasu. Ew. jakies korepetycje z Maya w Bydgoszczy moze by sie przydaly. Jak cos wiecie dajcie znaka.

Pozdr

E.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam

Majki najlepiej się uczyć za pomocą tutków z Internetu. Odpowiednia ilość (umiejętności) przerobionych godzin=sukces. Jeśli chodzi o książki to Helion, sa to tłumaczenia pozycji zachodnich. Ale jeśli czytasz help to polecam książki Sybex i Maya Press oraz dvd Gnomona. Napisz bardziej szczegółowo po co Ci znajomość Majki, praca czy szkoła? Owocnej pracy, pozdr.

Napisano
  • Autor

Praca, zmienilem na niezla robote za granica w swojej branzy - grafika do gier itd. tylko potrzebuje poznac Mayke. Bede tam pracowal od wrzesnia. Ponoc daja tam na miejscu 8 tyg na nauke maya ale ja chce juz teraz sie przyuczyc. Dlatego pytam. Helion nie ma ksiazki do Maya 7, czy moge wiec kupic jakas wczesniejsza ksiazke ? Jesli tak to od jakiego numeru jest sens ? Czy od Maya 4 nie bedzie za stara, czy tez spokojnie starczy na poczatek ?

Pozdr.

E.

Napisano

Wielu ludzi narzekało, ż od wersji bodajże 4.5 niewiele się w Maya zmieniło. W starszych wersjach generalnie nie m akilku narzędzi co np w 7 - edge loopy itd.

Oczywiście, praca na chyba każdej wersji Maya wygląda podobnie, więc jeśli się nauczysz z książki obsługi np. Maya 2, to i na 7.0 będzeisz się umiał połapać.

Napisano

z videotutoriali można się najszybciej czegoś nauczyć. polecam te od digital-tutors lub gnomon

Napisano

Na początek spokojnie możesz kupić sobie Maya 2 Podstawy modelowania - Helionu. Jak wspomniał piotrek poleceń w 7 doszło ale interface jest ten sam. I oczywiście videotutoriale...Była kiedyś dyskusja tutaj na temat pracy w Majce. Wszyscy się zastanawiali czy jest opłacalna itp. Może powiesz coś więcej. Ja nie chcę Ci odbić posadki, gdyż nie interesuje mnie wyjazd, pytam czysto z ciekawości.

Napisano

każdy poleca tutki gnomona i digital tutors tylko że wiekszość tych naprawde niezłych nieźle kosztuje. Zgłoś sie na gg to chętnie podrzuce Ci kilka linków

Napisano
  • Autor

Czesc

Odpowiem na pytanie Adam_m :)

A wiec wyjazd dla mnie jest po prostu spelnieniem pewnych marzen ;)

- praca w dobrze zorganizowanej firmie developerskiej pracujacej przy grach za granica,

- mozliwosc utrzymania bezstresowego z mojej pensji rodziny, siebie i mieszkania i innych potrzeb,

- mozliwosc rozwoju przy dobrych projektach o dobrych budzetach i satysfakcja z pracy.

- nowe miedzynarodowe srodowisko.

A wiec kasa - wszyscy o nia pytaja nie uczyni z Ciebie w tej pracy bogacza jesli planujesz zostac w UK juz zawsze, ale pozwoli Ci spokojnie godnie zyc, a jak zona/dziewczyna zacznie pracowac to kasy bedzie tyle ze zaczniesz myslec o inwestycji. Z 1 pensji w tej branzy spokojnie utrzymujesz sie i rodzine i troche odkladasz, ale tylko troche.

W UK jest wiele firm developerskich, ja probowalem w kilkunastu konkretnych i akurat trafilem na Maye ;) Naucze sie nowego programu i bedzie luz, nie boje sie tego - mam motywacje :)

W Polsce przez lata pracowalem w tej samej branzy w jednej firmie, ale zmeczyl mnie klimat slabej organizacji, kilku projektow na kilkunastu ludzi.

W normalnej firmie w UK, przy projekcie pracuje ok 40-50 ludzi i wtedy jest szansa zrobienia czegos duzego na poziomie. Do tego praca i checi sa doceniane - co wiem od kolegow z branzy, i mam nadzieje sprawdzi sie w moim przypadku. Jak jeden ze znajomych mi powiedzial - przez 2 lata pracy w UK ani razu nie bylo, ze mu sie nie chcialo ;) i ani razu nikt w pracy nie byl dla niego niemily. Po prostu ludzie maja tam mniejszego stresa w co niektorych firmach i nie robia sobie pod gorke.

Takze mam nadzieje ze troche wyjasnilem :)

Pozdr.

E.

Napisano

err0r popieram twoją decyzje w 100 % ja mam troszke podobne marzenie ale ja chce skończć w USA ;-)

jakoś bardzej mi ten kraj sie podaoba te West Coast Customs-y Hollywood-y itd. ;-PP

Napisano

Tylko pogratulować. Życzę spełnienia marzeń.

P.S. Może za jakiś czas napiszesz jak jest. Jakby były jakieś problemy z Majką, to chociaż nie jestem asem, służę pomocą.

Napisano

P.S. Może za jakiś czas napiszesz jak jest. Jakby były jakieś problemy z Majką, to chociaż nie jestem asem, służę pomocą.

z tym tekstem jak już sie zaklimatyzujesz to dobry pomysł przetrzyj droge dla reszty polskich grafików ;-)) zawsze bezpieczniej uczyć sie na nieswoich doświadczeniach ;-)

jestem z tobą i jak coś to też w majce sie "bawie" (jak narazie ale kto wie) więc czasem moge coś podpowidzieć jak będe wiedział