soshka.cg Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Niedawno otwierałem w Maxie jakąś scene ściągniętą z sieci od tej pory podczas uruchomiania lub resetowania Maxa pokazuje mi się taki komunikat: jak dam na continue to max się normalnie otwiera ale edytor materiałów jest odrazu ustawiony na shellac z nazwą skin. Jak mam pozbyć się tej niedogodności.
VGT Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 To jest tekstura, którą autor scenki wykorzystał. Zrób od nowa własne materiały i wtedy komunikat stanie się wspomnieniem. :)
dr Ug Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Albo podrzuc wlasna texture o tej nazwie :)
soshka.cg Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Tak tylko że ja otwieram całkiem nową scene - czyściutką nie mam jeszcze w niej żadnego modelu a w edytorze materiałów nie powinno być jeszcze żadnej mapy. Zrobiłem jakiegoś szybkiego boxa potem przypisałem mu ten materiał który jest w edytorze tylko że pozmieniałem texturki, zapisałem scenkę i zresetowałem maxa no i :( dalej to samo
VGT Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Fakt, nie doczytałem, że to tak z każdą scenką. Szczerze Mówiąc to nie wiem, czy w MAX\'ie można jakoś zmienić domyślne materiały (objaw sugeruje coś takiego), bo nigdy czegoś takiego nie potrzebowałem. Teraz MAX\'a nie mam pod ręką ale jak do nocy nikt nie odpowie to pogrzebie, bo mnie to zaintrygowało. :)
marcoos Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 jezeli klikniesz new scene > new all to materialy nie ulegają skasowaniu, tylko się przenoszą znajdz material ktory uzywa tej texturki, i w material editorze naciśnij krzyżyk, material zostanie skasowany (chyba ze jest uzyty w scenie) BTW jak sciagnales jakas scene z sieci to ta texturka powinna byc dolaczona, wystarczy ewentualnie ja dorzucic do katalogu Maps, lub zrobic Browse i dodać nową scieżke dla textur
soshka.cg Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Nie naciskam na new scene lecz albo reset labo wogóle uruchamiam na nowo maxa. Materiał nie jest użyty w scenie bo sceny jeszcze wogóle nie ma :) próbowałem już usunąć go z edytora ale po restarcie ciągle jest tak samo.
Ragnarok Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 nie wiem czy to coś da, ale sproboj może ustawić domyślny interface maxa... ?
soshka.cg Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Próbowałem - niestety nic to nie daje.
VGT Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Grzebałem, szukałem, helpa czytałem... i nic. :( Jedyne informacje, do jakich dotarłem to takie, że materiał standard jest domyślnym materiałem, nigdzie nie było jakiejkolwiek wzmianki o tym, że można to zmienić. W międzyczasie wpadła mi do głowy jeszcze jedna teoria. Wiem, że za pomocą skryptów można zmieniać materiały w slotach. Może taki skrypt wpakował się w autostart MAX\'a, ale nie wiem czy skrypty mogą tak działać no i nie mam pojęcia, skąd by się taki mógł po załadowaniu sceny wgrać. :( Więc ta teoria chyba nie ma sensu. W tym momencie bym wymiękł i zrezygnowany zrobił reinstalkę...
soshka.cg Napisano 12 Wrzesień 2003 Autor Napisano 12 Wrzesień 2003 Tak chyba zrobię. W każdym bądź razie dziękuję za zainteresowanie a jeśli ktoś znajdzie jakieś rozwjązanie to proszę o informacje co byśmy wszyscy na taki dziwny przypadek mieli lekarstwo. [heej]
Rekomendowane odpowiedzi