rayman Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić efekt uderzającego pioruna we flashu? Może jakiś tutorial...:) Szukam i szukam i nie mogę znaleźć:( Z góry dzięki.
leander Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Ja bym zaczal od narysowania maski z przekonywujacym ksztaltem pioruna a potem w jej obrebie testowal rozne efekty swietlne.
rayman Napisano 19 Lipiec 2006 Autor Napisano 19 Lipiec 2006 No nie wierzę, że nie ma żadnego gotowego tutoriala... Może się ktoś spotkał z czymś takim...
KaeMS Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Z piorunem to masz ten problem, ze uderzenie pioruna to ulamki sekund a jak ma byc raelistycznie zrobione to nie mozesz go wydluzac do wiecej niz 0,5 sek. To w standardzie daje ci 6 klatek animacji. Teraz masz dwie mozliwosci : albo rysujesz go w krzywych klatka po klatce albo robisz jak napisal leander : ksztalt pioruna jako maska, pod maska gradient. Nad warstwa z gradientem mozesz dac jeszcze jeden gradient z alfa = 0 na bokach i dac mu shape z gory na dol pioruna. Przy tak krotkiej animacji nik nie bedzie sie jakos super dokladnie przygladal.
polon Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 no nie zgodze sie z tym 0,5 sekundy... faktycznie piorun rzeczywiscie moze byc widoczny przez pol sekundy ale jak ja robilem piorun to sie blyskal( z jasnego w czarne i tak w kolko) z 5 razy i trwalo to 2 sekundy, biorac pod uwage ze mialem w mojej animacji 2 pioruny to daje to 4 sekund blyskania , no powiedzmy 3-3,5. efekt byl zadowalajacy i realistyczny, bylo to coprawda zasluga dobrago tla-obrazka
Rekomendowane odpowiedzi