Pavulon 13 Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Witam. Mam maly problemik z oknami, a bardziej z ich przezroczystoscia. Robie wizualizacje kuchni (staram sie) i gdy mam je wstawione to swiatlo nie pada na podloge(a chcialbym zeby tak bylo), a gdy je ukryje promienie prawidlowo padaja na ziemie. Prosze o podpowiedz....z gory dzieki ps.3dmax i vray pozdawiam...Pavulon
ironteeth Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Cześć! Ja tam w V rayu zaczynam dopiero..ale wydaje mi się, że wiem w czym problem :D. Szkło przecież załamuje światło ;> więc nie dziw się, że jak są szyby to promienie kierują się gdzie indziej :). Tak mi się wydaje, nie wiem czy mam racje ...ale w zasadzie to logiczne :D...hmm trudno powiedzieć,..może zmniejsz IOR (Index of refraction) może pomoże ...ale nie jestem jeszcze PRO wiec nie moge Cię zapewnić na 100%. Pozdrawiam !
siwy Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Sprawdź czy okno nie ma dodatkowych faców niewidocznych od wnętrza a widocznych z drugiej strony i blokujących promienie. Przy niektórych gotowych modelach okien tak może być.
Pavulon 13 Napisano 25 Lipiec 2006 Autor Napisano 25 Lipiec 2006 Okno to zwykly box...No chyba ze problem tkwi w tym zel zrobile texture szkla.....(zmieniam tylko kolor Diffuse=0,0,0 Reflection=255,255,255 i 2 drugi reflection tez na 0,0,0>) Pozdrawiam
kozioo Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Wyłącz rzucanie cieni przez szybę - exclude w opcjach światła.
siwy Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Sprawdziłem to z ciekawości, bo zazwyczaj korzystam z zapisanych wczesniej materialow i nie robie szkla za kazdym razem. wszystko powinno działać jak masz cienie vrashadow, a w materiale w reflecion nie masz bialego koloru tylko jakiś ciemniejszy (inaczej odbije całą siłę światła).
polka dot Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 materiał szyby vraymtl i zaznacz affect shadows.
Pavulon 13 Napisano 26 Lipiec 2006 Autor Napisano 26 Lipiec 2006 Dzieki kome...w tym tkwił problem...Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi