Marcin Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Witam. Niedawno zacząłem bawic sie alluminium i jako że na rynku brakuje uchwytów samochodowych które mi sie podobają postanowiłem wykonać własny zacząłem od wykonania dokładnego zwymiarowanego modelu w maxie i doboru materiałów. ogólnie przedstawia sie to tak: Obudowa jest z aluminium (4mm), w środku chce zastosować wyprofilowaną gąbpe-piankę. Cała obudwa ma być zamontowana za pomocą uchwytu- przyssawki do szyby, coś w tym stylu: Najwiekszy problem mam ze znalezieniem gąbki-pianki z której mogł bym wykonać wypełnienie na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item115606188_mikroguma_gr_6mm_izolacja_podklad_guma_itp_.html ale sprzedawca nie chce mi sprzedać mniejszego kawałka, a 20 mm kosztuje duzo wiecej. Znajomy polecił mi uszczelki które stosowane są w łodziach lub jachtach ale w zadnym sklepie żeglarskim nie moge takowych znaleść Pytanie do was; skąd moge dorwać taki materiał (całkiem podobny do starych podkładek pod mysz) powoli powątpiewam czy uda mi sie to skonczyc ;] ps. samo aluminium postanowiłem jednak polakierować na czarno bo zaimpregnowanie aluminium przed matowieniem było by chyba zbyt kosztowne. Uchwyt ma być dopasowany do iPoda video ;]
RA Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Wiesz co, jakiś czas temu spotkałem się w sklepie z karimatą o podobnej piankowo - gumowej strukturze. Kosztowała chyba 40złotych, a pianki tam pod dostatek. Jedyny ból, to to, że karimaty mają zwykle 10mm grubości. Możesz też poszukać w piankach modelarskich, ale te mają zwykle max 6mm i mają oczoj... jaskrawe kolory, czarnej raczej nie uświadczysz. EDIT: Jest też wersja bardziej czasochłonna jeśli wogóle jest wykonalna. Możesz kupić piankę wyciszającą/akustyczną i poodcinać jej wypustki. Gdybyś tego dokonał, to powinieneś się zamknąć w jakiś 20mm grubości. :) EDIT2: Jest też sposób hardkorowy. ;) Mata izolacyjna. Tylko tutaj problemów jest parę. Grubość raczej nie przekracza 4-5mm, sprzedawane są w dużych ilościach i cena nie jest zachęcająca niestety. EDIT3: Ostatni pomysł. Absurdalny do entej potęgi, ale może. :D Piankowe wkładki do butów. :P Tutaj największym problemem może być grubość, bo jak kupisz wkładkę do kajaka, to powierzchnia jakaś z tego jest. :] pozdrawiam
Marcin Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Napisano 29 Lipiec 2006 kome - XD a tu juz poprawiona wersja, jeszcze obmyslam mechanizm wyginania sie tego portu.
Rekomendowane odpowiedzi