Jump to content

[Wzornictwo] Wip: Uchwyt samochodowy, kilka pytań o materiały

Marcin

Recommended Posts

Witam.

Niedawno zacząłem bawic sie alluminium i jako że na rynku brakuje uchwytów samochodowych które mi sie podobają postanowiłem wykonać własny

zacząłem od wykonania dokładnego zwymiarowanego modelu w maxie i doboru materiałów.

ogólnie przedstawia sie to tak:

ipodip3.jpg

Obudowa jest z aluminium (4mm), w środku chce zastosować wyprofilowaną gąbpe-piankę.

Cała obudwa ma być zamontowana za pomocą uchwytu- przyssawki do szyby, coś w tym stylu:

115677831

Najwiekszy problem mam ze znalezieniem gąbki-pianki z której mogł bym wykonać wypełnienie

na allegro znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item115606188_mikroguma_gr_6mm_izolacja_podklad_guma_itp_.html

ale sprzedawca nie chce mi sprzedać mniejszego kawałka, a 20 mm kosztuje duzo wiecej.

Znajomy polecił mi uszczelki które stosowane są w łodziach lub jachtach ale w zadnym sklepie żeglarskim nie moge takowych znaleść

Pytanie do was; skąd moge dorwać taki materiał (całkiem podobny do starych podkładek pod mysz)

powoli powątpiewam czy uda mi sie to skonczyc ;]

ps. samo aluminium postanowiłem jednak polakierować na czarno bo zaimpregnowanie aluminium przed matowieniem było by chyba zbyt kosztowne.

Uchwyt ma być dopasowany do iPoda video ;]

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Wiesz co, jakiś czas temu spotkałem się w sklepie z karimatą o podobnej piankowo - gumowej strukturze. Kosztowała chyba 40złotych, a pianki tam pod dostatek. Jedyny ból, to to, że karimaty mają zwykle 10mm grubości.

Możesz też poszukać w piankach modelarskich, ale te mają zwykle max 6mm i mają oczoj... jaskrawe kolory, czarnej raczej nie uświadczysz.

EDIT:

Jest też wersja bardziej czasochłonna jeśli wogóle jest wykonalna. Możesz kupić piankę wyciszającą/akustyczną i poodcinać jej wypustki. Gdybyś tego dokonał, to powinieneś się zamknąć w jakiś 20mm grubości. :)

EDIT2:

Jest też sposób hardkorowy. ;)

Mata izolacyjna. Tylko tutaj problemów jest parę. Grubość raczej nie przekracza 4-5mm, sprzedawane są w dużych ilościach i cena nie jest zachęcająca niestety.

EDIT3:

Ostatni pomysł. Absurdalny do entej potęgi, ale może. :D

Piankowe wkładki do butów. :P Tutaj największym problemem może być grubość, bo jak kupisz wkładkę do kajaka, to powierzchnia jakaś z tego jest. :]

pozdrawiam