Jump to content

Pomocy z materiałem obrusu, serwetki, płótna!!!

Gavreel

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z utworzeniem realistycznie wyglądających materiałów: białego obrusu z kwiatowymi wzorkami, serwetki (moze byc satynowa) oraz materiału płótno-podobnego (lub lniano-podobnego). Software to max6+vray.

A chodzi mi o cos takiego:

[ATTACH]36590[/ATTACH] [ATTACH]36591[/ATTACH] [ATTACH]36592[/ATTACH] [ATTACH]36593[/ATTACH]

Prosze o pomoc jak najszybciej! Potrzebne mi są na teraz!

Pozdrawiam!

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Znajdz jakies pasujace tekstury materialu (plotno, serwetka, obrus z wzrorami itd), material zrob mniej wiecej tak: daj teksturke cz-b, ewentualnie odpowiednio obrobiona do kanalu bump, ta sama do opacity, ale nie na 100, tylko mniej, potestuj, tak zeby w zaleznosci od efektu jaki chcesz uzyskac miec przezroczystosc w cienszych miejscach. Mozesz jeszcze ta sama mapke wrzucic to diffuse na przyklad na 10, obok koloru, tak aby uzyskac lekkie przyciemnienie w miejscach "wkleslych." Jesli chodzi Ci o mocne zblizenie, bardzo wypukle hafty, wzory itd, to dobrze by bylo uzyc displacementa, zobacz sobie w galerii prace Ani z golcem, zwroc uwage na serwetke. Jesli chodzi o satyne, to daj reflecta z dosc mocnym glossem. W obu wypadkach mozesz jeszcze dac mape falloff na diffuse, tak aby uzyskac jasniejszcy kolor w miejscach rownoleglych do osi kamery.

Witam!

Z płótnem wyszło mi bez problemu, po prostu musiałem poszukać dobrej teksturki. A oto co wykombinowałem z obrusem (chciałem uzyskać efekt błyszczenia materiału):

obrusik1.jpg

Co o tym sądzicie? Może jakieś propozycje co do ustawień? Słyszałem opinię, że ten obrus wygląda na zbyt gruby- wartość dla kanału displace mam ustawione na 1 więc nie wiem jak zmniejszyć ten efekt "grubości" (na bumpie wygląda mało realistycznie).

Pozdrawiam!

Witam!

Tak przyglądałem się temu mojemu obrusowi i doszedłem do wniosku, że nie taki efekt chciałem uzyskać :P Chodzi o to żeby obrusik wyglądał jakby wzór na nim był wyszywany srebrno-białą nicią (powinien się ładnie błyszczeć pod światło), oto przykład (przepraszam że taki mały obrazek ale śpieszy mi się i nie miałem czasu żeby znaleźć coś większego):

[ATTACH]36922[/ATTACH]

Ma ktoś pomysl?

Pozdrawiam!