Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

wczoraj mialem maly wypadek z zasilaczem psia mac poprostu wiatraczek z tylu padl i zasilacz sie troche przegrzal w pore to wychwycilem bo dzieki Bogu siedzialem na kompie wtedy i poczulem ze zaczyna cos jechac ;) wylaczylem kompa wywalilem zasilacz (400 w jakies firmy z tylka) teraz wsadzilem nowa 380 wszystko dziala jak nalezy (tak mi sie wydaje) chce nagrac znajomemu plyte i co ? ani nie nagrywa , ani nie widzi plyt nagranych :| Nagrywarka ma raptem 2 tygodnie max Liteon dvd i nie wiem co sie dzieje, sprawdzilem szelki i inne bzdety wszystko niby dziala a nagrywarka niestety nie :(

Po 2gie z 42 stopni w obudowie tempo skonczyla mi do 60 nie wiem ocb help

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Całkiem możliwe, że zasilacz nie daje rady.

Ten 380W to jakiejś konkretnej firmy?

Napisano

moze poprostu wez rozkrec stary zasilacz i przeloz wiatraczek do 400tki to sa raptem 2 kabelki do zlutowania, jezeli chodzi o awarie to moze masz za duzo urzadzen podlaczonych naraz do kompa i jest za duze natezenie prdu i poprostu 380 nie wyrabia (chociaz watpie..takie teoretyzowanie z pupci) odlacz wszystko ..zostaw grafe i twardziela podlacz dvd do innego gniazda zasilania i jak dalej ci nie bedzie chodzil diwik no to moglo sie cos zchrzanic..ale ja jestem za opcja nr 1

Napisano

i sprawdz czy nei podlaczyles do DVD polamanego kabla zasilania :) albo czy tasma jest prawidlowo wlozona i zworki sa cacy (wyjmij wszyskto i zloz od nowa to bedizes zmial pewnosc)...

Napisano

za 200zl :D hmm no to ladne musiales kupic cudo... ale trzeba bylo zainwestowac juz w 450... a sprawdzales czy ten nawiew czasem ci nienawiewa super fajnego ciepelkowatego powietrza..bo mimo iz patencik moze byc fajny to watpie aby cos pomagalo, wszystkie zasilacze sie grzeja jak cholera no i jeszcze nawiewac te ciepelko na procka hmmm.. no dziwne..

Napisano

podłącz nagrywarkę pod wolną linnię, do której nie są podłączone inne badziewia :P

temperaturka mogła skoczyć przez gibanie radiatorem przy zmianie zasilacza.

Napisano
  • Autor

ok wiec tak wyrabiam juz cuda i zaraz komputer uszkodze cos czuje :)

Wiec skoczylem do sklepu kupilem radiatorek za 20 zl i wsadzilem do starego zasilacza , i jest tak nadal to samo.

Nowy zasilacz ma jakis giga wiatrak chyba wyciagajacy powietrze w obudowy czy co szczerze mowiac nie wiem , ale tak to jest jak sie slucha czyjegos zachwalania ...

Nagrywarka DZIALA tylko nie widzi plyt , po wsadzeniu plyty nie kreci nia nawet ani jej nie widz.

Dzieki za podpowiedzi wszystko posprawdzam na 100 % chyba ze cos bardziej uszkodze , acha i temperaturka nie tylko na procku wzrosla... ale na hdd tez procek 60 dysk 60 dziwne bo wczesniej mialem 40-45 przy obciazeniu :| nie wiem co to moze byc moze cos sie przysmalilo jak sie wiatraczek skopcil ? :(

hmm na 99 % padla nagrywarka ;) zawsze jak ja otwieralem to czerwona dioda lasera sie palila teraz juz sie nie pali :)

tak wiec dzieki za pomoc hehe gwarancja by allegro = kupno nowej nagrywarki ;)

Napisano

A wiec oto moja rada. Wez nagryware i lec do znajomego sprawdz czy jest to samo..ale pewnie ci poszedl naped.. czasami tak jest i to ci moze nie zasilacz zasmierdzial tylko nagrywara...bo odkad mam kompa a jest to dluzej niz wiekszosc uzytkownikow tego forum to zasilaczy juz mialem dziesiatki i czesto sie zdazalo ze wiatraczek mi siadal z zbyt duzej zawartosci kuzyczku..ale zeby sie odtego spalil zasilacz - newa...co do temperaturki no coz cudow nie zdzialasz..albo kupiles jakies dziwactwo ktore zamiast ci odporowadzac powietrze z procka to mu dmucha swoimi smrodkami cieplymi i ci temeraturka zkoczyla.. albo cos sie rzeczywiscie poluzowalo i trzeba zdjac przeczyscic i zalozyc na nowo

Napisano

no walsnei tak czytam, i czytam, i chyab wiem co sie stalo.... wlasciwie to wypada sprawdzic nowa nagrywarke.... calkiem mozliwe ze zawiodl silniczek albo ogranicznik (regulator) napiecia przed dioda (przepiecia to rozwalaja)... tak po prostu jest i trzeba z tym zyc...

Napisano
  • Autor

chlopaki powiedzcie mi jeszcze czy przez zasilacz moga mi grzac wszystkie podzespoly ?

Bo mam tak temperaturka na procu ktory nie jest uzywany 63 stopnie

Dysk 60 stopni

Do tego obudowa mnie parzy , nagrywarka dvd poprostu po dotknieciu obudowy parzy mnie , tak samo z cdromem i kazdym podzespolem w komputerze nie wiem ocb , nie mam pojecia czy mam kupic 2gi zasilacz z rzedu czy wywalic kompa przez okno

Najdziwniejsze jest to ze zasilacz jest zimny jak lod :| a cala reszta doslownie parzy, mysle ze kazdy podzespol ma okolo 60 stopni :|

Napisano

Spróbuj z tyłu obudowy zamontować dodatkowy wentylator wydmuchujący powietrze z obudowy - może być od starego zasilacza.

Napisano
  • Autor

hmm mam taki bajer od poczatku nawet 2 nie ma sensu walic 3ciego co ? :) po 2gie obudowe mam zdjeta ... a najlepszy bajer jest taki ze temperatura spradla o 1 stopien.

Mi sie wydaje ze zasilacz jest walniety i moze jakies zle zasilanie podaje czy co ? :(

Caly czas w obodowie mialem 40 - 45 stopni teraz mam 60 cos mi tu smierdzi :|

Dajcie znac czy to moze byc wina zasilacza, bo jak tak to ide odrazu kupic nowy, tylko upewnic sie chce zeby kasy nie waywalic w bloto 2gi raz

Napisano

Weź jakiś miernk czy coś takiego i pomierz napięcia.

Całkiem możliwe, że to zasilacz. To ten nowy?

Napisano
  • Autor

tak to ten nowy. Temperatura jak temperatura nie wiem czy jest za duza czy nie ale jak mialem niskie temperatury a teraz wysokie to troche sie boje o podzespoly sam rozumiesz wole miec zdecydowanie chlodniej niz cieplej :)

Jezeli chodzi o miernik to wiesz, znajac moj talent jeszcze cos spale ;d

Napisano

W BIOS'ie ewentualnie możesz. Odczyty ponoć nie są super dokładne, ale zawsze jakieś pojęcie będzisz miał.

Napisano
  • Autor

ok juz wszystko jest ok :) ok ok ok :)

wszedzie lodowato, troche na procku mi sie grzeje do 50 stopni w stresie ale jakos to przezyje :)

dzieki za pomoc chlopaki :*

dla porownania daje napiecia jakie mam teraz :

napiecia1.jpg

Jakie mialem :

zasilanie.jpg

dla slepcow :

napiecia2.jpg

przyczyna? :) dziwne dlaczego tak sie stalo ;]

temperaturki mam 40 stopni i na dysku i na procku w stresie skacze do 45 - 50

dzieki jeszcze raz i pozdro :)