suntzu Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 Mam problem ponieważ mam wrażenie że w Viewportach karta graficzna wogólnie nie bierze udziału ponieważ gdy karta graficzna moja renderuje grzeje się i włącza się wentylator a tu nic natomiast gdy coś rusze widze że nagle CPU skacze z 10% do 90% no moge wywnioskować że CPU renderuje w Vievportach jednakże to absurd posiadam x800 i najnowsze sterowniki tak samoje jest w opeangl software i direct x
MassTA Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 Geometrie sceny w programach 3D musi tworzyć CPU i tego raczej nie ominiesz, a cała reszta to zależy jeszcze czy korzystasz z jakiegoś cieniowania w viewportach - jak jakieś proste oświetlenie i cieniowanie, to karta raczej nie ma co robić. Aha próbowałeś różne sceny testować?
suntzu Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Napisano 30 Lipiec 2006 różne sceany a miałem na scenie z 100 światełek itp itd no nic heh-->a w grach gemetrie kto oblicze (załóżmy silnik z DoomIII albo Unreal II)
Master Kiełbaster Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 jeśli ci brakuje szumu to skombinuj sobie RedViewer. liczy cienie i ray tracing w viewportach
Chalek Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 ... tak samoje jest w opeangl software i direct x ze w software to chyba nic dziwnego?
piotrek Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 Karta powinna coś tam skrobać - nie tylko cienie i oświatlenie. Nie po to inwestuje się w Quadro, aby sobie móc włączyć tylko High Quality Rendering i podziwiać w viewporcie rozchodzenie się światła. Siakti też powinna karta męczyć. Może po prostu nie liczy aż tyle, żeby musiał się wentylator włączać...
suntzu Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Napisano 30 Lipiec 2006 słuchaj prosty sposób podkręciłem karte gpu z 390mhz do 460mhz w testach i grach miałem artefakty a w maxie 0 artefaków--> sam nie rozumiem włąśnie po co inwestować w drogie quadro wiem że karta powinno skrobać ale cóż właśnie w tym problem że nic nie skrobie myślałem że może ATI daje złe stery czy co albo w maxie coś trzeba skonfigurować by GPU liczyło to wyszstko poza tym jestem ciekaw czy te nowe karty do obliczeń fizycznych będą działały w maxie
kozioo Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 Może to wina karty/sterowników. Ati zawsze miało słabe wsparcie dla programów 3d - oprócz kart firegl.
MassTA Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 Może karta graficzne nie przełącza sie na taktowania z trybu 3D i dlatego myślisz że nic nie liczy? nVidia miała chyba gdzieś na swojej stronie do ściągnięcia programik do sprawdzania obciążenia GPU. Edycja: chyba to http://developer.nvidia.com/object/nvperfhud_home.html
suntzu Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Napisano 30 Lipiec 2006 niech mnie drzwi ścisną jeśli to pujdzie na karcie ati
Rekomendowane odpowiedzi