Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem ponieważ mam wrażenie że w Viewportach karta graficzna wogólnie nie bierze udziału ponieważ gdy karta graficzna moja renderuje grzeje się i włącza się wentylator a tu nic natomiast gdy coś rusze widze że nagle CPU skacze z 10% do 90% no moge wywnioskować że CPU renderuje w Vievportach jednakże to absurd posiadam x800 i najnowsze sterowniki tak samoje jest w opeangl software i direct x

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 894
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Geometrie sceny w programach 3D musi tworzyć CPU i tego raczej nie ominiesz, a cała reszta to zależy jeszcze czy korzystasz z jakiegoś cieniowania w viewportach - jak jakieś proste oświetlenie i cieniowanie, to karta raczej nie ma co robić.

Aha próbowałeś różne sceny testować?

Napisano
  • Autor

różne sceany a miałem na scenie z 100 światełek itp itd no nic heh-->a w grach gemetrie kto oblicze (załóżmy silnik z DoomIII albo Unreal II)

Napisano
  suntzu napisał:
... tak samoje jest w opeangl software i direct x

ze w software to chyba nic dziwnego?

Napisano

Karta powinna coś tam skrobać - nie tylko cienie i oświatlenie. Nie po to inwestuje się w Quadro, aby sobie móc włączyć tylko High Quality Rendering i podziwiać w viewporcie rozchodzenie się światła. Siakti też powinna karta męczyć.

Może po prostu nie liczy aż tyle, żeby musiał się wentylator włączać...

Napisano
  • Autor

słuchaj prosty sposób podkręciłem karte gpu z 390mhz do 460mhz w testach i grach miałem artefakty a w maxie 0 artefaków--> sam nie rozumiem włąśnie po co inwestować w drogie quadro

wiem że karta powinno skrobać ale cóż właśnie w tym problem że nic nie skrobie myślałem że może ATI daje złe stery czy co albo w maxie coś trzeba skonfigurować by GPU liczyło to wyszstko

poza tym jestem ciekaw czy te nowe karty do obliczeń fizycznych będą działały w maxie

Napisano

Może to wina karty/sterowników. Ati zawsze miało słabe wsparcie dla programów 3d - oprócz kart firegl.