Jump to content

Monitorek CRT czy moze jednak LCD tez bedzie dobry

wookie

Recommended Posts

Poki co do ArchiCADA , AutoCADA , typowej grafiki brak tzn pracy z duzymi plikami , duza iloscia kolorow itp.

Wiem ze w cenie do 700-800 zl nie kupie dobrego LCD klasy CRT ale moze taki LCD wystarczy ? Czy jednak nie zdecydowanie wszystko przemawia nad zakupem dobrego CRT 19" ( np. Eizo 766 ).

Kasa nie szastam bo jej nie mam , wiec mecze kogo sie da zeby ostatecznie wiedziec ze robie dobrze :)

pzdr

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

LCD byłby o tyle dobry, że miałby idealną geometrie obrazu (chociaż ten EIZO też pewnie nie będzie ustępował mu wiele), wadą jest natomiast, że w tej cenie będzie to panel na matrycy TN, a więc będzie wyświetlał tylko około 200000 kolorów (i to też niezbyt dokładnie odwzorowanych) co do edycji grafiki 2D jest zdecydowanie zamało.

Podsumowując: w tej cenie brałbym CRT.

Tak czyli jednak zostane przy CRT nie ma co sie ludzic :)

Nie no 22 nie mam miejsca niestety optimum bedzie 19 i tez nieco biurko cofne bo juz blisko siedze.

Mam 2 modele na oku :

http://www.allegro.pl/item117865285_krol_monitorow_19_eizo_t766_wawa_3115h.html ( jakies 650 zl pewnie z przesylka jak sie potarguje )

http://www.allegro.pl/item118676633_monitor_19_eizo_flexscan_t761_fd_trinitron.html - spoooro tanszy , co dla mnie tez ma niestety znaczenie , moze poki co ( jeszcze studia , az tak duzo nie pracuje na kompie ) wystarczy taki ?

No i ewetualnie o czyms takim myslalem

http://www.allegro.pl/item116876248_19_monitor_sony_e450_trinitron_fd_idealny.html

cholercia wybor jest naprawde duzy :/

Jeżeli baaaardzo zależy Ci na cenie i ten pierwszy jest ciut za drogi to bierz tego drugiego EIZO T761. Jeżeli jest w dobrym stanie (uzgodnij z gościem przez telefon, że w razie jakichś przekłamań, plam, wzorków i innych upiększaczy, zwracasz monitor) to będzie rewelacyjny. Fakt, że to nie to samo co EIZO na kineskopach Hitachi ale mimo wszystko klasa sama w sobie.

Ok dzieki :) no nie powiem 270 zl a 630 zl to calkiem spora roznica dla mnie ;] , a boje sie tez ze np. po 3 miesiacach siadze cos w monitorze i problem :/ ( wlasnie moja 17" AOC nawalila i stad potrzeba zakupu nowego a naprawiac sie nie oplaca ).

Jeżeli baaaardzo zależy Ci na cenie i ten pierwszy jest ciut za drogi to bierz tego drugiego EIZO T761. Jeżeli jest w dobrym stanie (uzgodnij z gościem przez telefon, że w razie jakichś przekłamań, plam, wzorków i innych upiększaczy, zwracasz monitor) to będzie rewelacyjny. Fakt, że to nie to samo co EIZO na kineskopach Hitachi ale mimo wszystko klasa sama w sobie.

A ten pierwszy jest wlasnie na tym lepszym kineskopie ?

Moze warto te " pare " stowek przebolec i zakupic jednak jego ?