Napisano 1 Sierpień 200618 l Mam teraz Athlona 64 3000+ Venice i zastanawiam sie czy nie wymienic go na X2 4200..czy ta wymiana znaczaco wplynie na czas renderowania w maxie i czy moze zaiwestowac pieniadze w ram?
Napisano 1 Sierpień 200618 l w ram, procek przy tych mocach o jzu pikus (akurat te procki maja dobre multiplery wiedz warto inwestowac w kilka takich na pokaldzie, jak pamietam wlozenie dwoch daje wydajnosc ze 2.12 a to jzu lepiej niz dwa takie same kompy w sieci)...
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor tzn??mowisz ze warto inwestowac w kilka takich ale ja niestety nie mam plyty glownej na 2 procki wiec wlasnie sie zastanawiam nad dwurdzeniowka...do tego wlasnie nie wiem czy max bedzie wykorzystywal moc 2rdzeniowego procka czyli czy jest wielowatkowym programem...
Napisano 1 Sierpień 200618 l O ile wiem, te procki nie potrafią współpracować ze sobą na jednej płycie. Jeśli chcesz do kompa dwa procki to jakieś Opterony albo Xeony. Możesz ewentulanie zmajstrować kilka takich komputerów i renderować po sieci, wtedy renderer używa kilku procesorów (jeśli potrafi).
Napisano 1 Sierpień 200618 l bedzie bedzie wykorzystywal, w opisach plyt multiprockowych sa zawsze pdoane wartosci wydajnosci renderu i multipler wzrostu przy dublowaniu.... fakt ze optrony i xenony sa de best :)
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor nie zrozumiales mnie...chodzi mi o wymiane procesora z zwyklego athlona na X2 czyli dwurdzeniowego...i czy max jest wielowatkowy zeby wykorzystac w pelni moc dwurdzeniowego procesora...
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor z ta plyta to jest tak ze ona niby fabrycznie byla pod jednordzeniowki czyli zwykle ale po aktualizacji biosu X2 beda na niej dzialac..a gdzie moge znalezc te wydajnosci??chodzi mi o czas renderu na ktorym chyba kazdemu z nas zalezy...
Napisano 1 Sierpień 200618 l olej wymiane procka.... dwa wirtualne procki neiwiele w tym procesie daja, max i tak liczy na duzych stalych i masie zmiennoprzecinkowych (cale to swiatelko i wodotryski) wiec liczy sie pure power plus predkosc dostepu do danych (ram, dyski, cache procka); przykald: Tyan Thunder K7 (s2462NG) pod procesory AMD s2460, 2xAthlon XP- 2500@2200 MHz 512 MB DDR CL2 Rendering (Single CPU): 273 CB-CPU (96,5 s) Rendering (Multiple CPU): 502 CB-CPU (52,5 s) Multiprocessor Speedup: 1.84 x Processor : Pentium 4 MHz : 3.4 w/HT Number of CPUs : 2 Operating System : Win XP Pro Graphics Card : Geforce Go 6800 Rendering (Single CPU): 297 CB-CPU Rendering (Multiple CPU): 354 CB-CPU Multiprocessor Speedup: 1.19 Processor : Opteron MHz : 1600 Number of CPUs : 2 Operating System : XP-PRO Graphics Card : Quadro FX-500 Rendering (Single CPU): 226 CB-CPU Rendering (Multiple CPU): 394 CB-CPU Multiprocessor Speedup: 1.74 Processor : Dual Xeon HT 533FSB MHz : 3.06 Number of CPUs : 4 Operating System : XP SP2 Rendering (Single CPU): 309 CB-CPU Rendering (Multiple CPU): 655 CB-CPU Multiprocessor Speedup: 2.12
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor aha...czyli w sumie lepsza wydajnosc osiagne zwiekszajac ram z 1GB na 3GB?..powiem tak...zamierzam tego athlona 3000+ z zegarem 1,8 zmienic na athlona x2 4200+ z zegarem 2,2 i dolozyc ramu z 1GB na 3GB a z czasem nawet na 4GB...mysle ze ta dwurdzeniowka moze nie da takie duzego kopa w renderengu ale moze podczas renderowania bede mogl jeszcze cos na tym kompie mogl cos zrobic....bo podobno wplywaja one pozytywnie na prace na kilku programach...co ty, wy na to?
Napisano 1 Sierpień 200618 l Jeśli renderer obsługuje liczenie jednocześnie na kilku prockach, to jak najbardziej przyspieszy to rendering. Jeśli natomiast renderer potwafi liczyć tylko jednym prockiem, to jeden rdzeń będzie liczył, a drugi do twojej dyspozycji. dwa wirtualne prock Jeśli to jest Athlon X2, to ma dwa rdzenie fizycznie, nie logiczne tak jak kiedyś Intel W Pentiumach z obsługą HT.
Napisano 3 Sierpień 200618 l Autor i o to mi chodzi...czy max jest wielowatkowy bo takie programy wykorzystuja w pelni moc dwurdzeniowek...
Napisano 3 Sierpień 200618 l rendery są wielowątkowe a czy sam max to nie wiem Mental Render wbudowany w maxa jest wielowątkowy
Napisano 3 Sierpień 200618 l procek to podkrecony x2 3800+. w viewportach korzysta z jednego rdzenia, w scanlinie z 2 może by skorzystał jak by dłużej porenderował a w mentalu i maxwellu korzysta z dwóch na 100%. zrób cinebencha nowego to sie dowiesz jak przyśpieszy ci rendering. multiprocessor speedup ma 1.86
Napisano 3 Sierpień 200618 l zreszta w raze czego to wiesz jeden rdzen odpowiada za maxa a dzieki drugiemu mozesz nadal wygodnie pracowac na kompie :)
Napisano 3 Sierpień 200618 l Autor dokladnie....pojawia sie tylko jeden problem....X2 ciagna 110W do tego zwiekszenie ramu...dowiedzialem sie ze trzeba pomyslec tez nad jakims mocniejszym zasilaczem...i niestety koszta rosna...
Napisano 3 Sierpień 200618 l ja mam taki badziew: http://zenfist.pl/pID/265.htm i działa. zawsze możesz inwestować w conroe, on chyba ma mniejszy pobór mocy i jest sporo szybszy.
Napisano 3 Sierpień 200618 l Autor po konsultacjach na innych forach polecono mi http://zenfist.pl/pID/41.htm.. ta sama firma...zreszta one sa juz specialnie pod dwurdzeniaki robione..