Skocz do zawartości

Co lepsze do scen zewnetrznych?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Odradzam bardzo hsv i exp tez. Jest w nich o tyle latwiej, ze trudniej cos przepalic, ale czesto sa jazdy z kolorami, a w linear latwiej przepalic, trzeba mocniej sie ze swiatlem pomeczyc, ale scena "normalniej" wyglada. Jak to tlumaczyl Christopher Nichols: jak robisz na nieliniowej przestrzeni kolorow, to powinienes przygotowywac materialy i tekstury w takiej samej, nieliniowej przestrzeni, stad "przeklamania koloru" w hsv i exp. To oczywiscie moje zdanie na podstawie moich doswiadczen, ale ja wole linear. Praktyczna roznica jest taka miedzy hsv a exp, ze hsv przepala do saturacji koloru, a exp do bialego bardziej, dlatego jak juz mialbym wybierac miedzy nimi to wole exp.

Napisano

zalezy co masz na mysli piszac o dodatkowych swiatlach. VRayplaneowe swiatla w oknach jak najbardziej, ale inne, raczej nieczesto, ostatnio wrzucilem jednak swiatlo zza kamery, bo pierwszy plan byl troche za ciemny. Rozjasniam jeszcze scene czasem dajac primary b. GI wieksze od 1, do i dajac wieksze od 1 dark i light mult. w color mapping. Nie traktuj jednak tego co pisze jak wyroczni, pewnie zaraz wpadnie tu paru fachowcow i zaproponuja Ci inne rozwiazania, nie twierdze, ze moje sa najlepsze na swiecie.

Napisano

Oczywiscie,ale i tak dzieki za opinie... wiekszosc uzywa exonential tylko z tego co ja zauwazylem to ciezko sie ustawia materialy w tym przypadku, wiec kazda rada dobra :)

Napisano

wlasnie, ja sie wole chwilke dluzej pomeczyc ze swiatlem niz materialami/kolorami, poza tym pamietaj o VRayFrameBuffer, mozna tam niezle "podkrecic" obrazek, tak, zeby nie bylo przepalen i wszystko wygladalo ok, moim zdaniem to lepsza metoda krecenia kolorystyka i jasnoscia niz hsv i exp.