piotrek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Hi, mam pytanko do maxiarzy: Na jakiej zasadzie działa w 3dsmax'ie polecenie planar? Gdyby inaczej się nazywało, to chodzi mi to, dzieki któremu można w jednej płaszczyźnie ustawić zaznaczone vertexy. Działa to tylko na płaszczyznach XY, XZ, YZ, czy też na płaszczyźnie dowolnej? Np jeśli wierzchołki w wioku front są ułożone w taki sposób: X X X X X X to w efekcie można otrzymać wierzchołki ułożone na jednej z wymienionych powyżej płaszczyzn (w tym przypadku naturoalnie prostopadłej do osi kamery) X X X X X X czy mozna też w dowolnej płaszczyźnie: X X X X X X ?
javor Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 można np przez odpowiednie ustawienie camery lub vievportu i przycisku "view algin" pewnie są też lepsze sposoby ale ja ich nieznam :P
streaker Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Taki duży chłopiec i do helpa nie umie zajrzeć :P Make Planar—Forces all selected vertices to become coplanar. The plane's normal is the average surface normal of the selected vertices . Żeby ustawić w konkretnej płaszczyźnie służą guziczki X,Y,Z: X/Y/Z—Makes the selected vertices planar and aligns the plane with the corresponding plane in the object's Local coordinate system. The plane used is perpendicular to the button axis, so clicking the X button aligns the object with the local YZ axis, for example. Możesz też tak jak javor napisał użyć view align: View Align—Aligns the selection to the plane of the active viewport. In the case of orthographic viewports, this is the same effect as aligning to the construction grid when the home grid is active. lub grid align: Grid Align—Aligns the selection with the current construction plane. In the case of the home grid, the current plane is specified by the active viewport. When using a grid object, the current plane is the active grid object. peace
Rekomendowane odpowiedzi