Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

oświetlasz scene photonami? co masz pod samochodem (jaki materiał) Umiejscownie skylighta w sumie nie ma znaczenia

Napisano
  • Autor

Pod samochodem nie mam nic, jest pusto. Tak oświetlam scene fotonami.

Napisano

najprawdopodobniej to od photonów, które w takiej scenie są zupełnie niepotrzebne. Zrób tak:

- jako silnik GI zostaw wyłącznie sam Final Gathering. Na początek ustaw go na 100 sampli i max 1.0 / min 0,1 pixel. Pod samochód wstaw jakiś czarny materiał, bo rozumiem, że pod spodem nie masz "podwozia" - zób je, zwykły box wystarczy.

Jako światło na początek zostaw sam skylight.

Jeśli będziesz chciał renderować finalny obrazek to zmniejsz troszke max/min w FG, np. do 0,5 / 0,05. Sample mozesz zostawić, eventualnie zwiększyć do amx 200. Powinno być dobrze

Napisano

zwiększenie liczby sampli w Final Gatheringu zmniejsza ziarnistość shadingu GI.

Jak Ci sie długo liczy ten FG to możesz pobawić się Fallofem w ustawieniach FG - konkretnie opcja stop - ustaw tam jakąś małą wartość, renderuj soebi jakiś zacimniony region, jak będzie przejarany to zwiększasz stopniowo parametr stop w FG, aż dojdziesz do zadowalającego efektu i jednocześnie zaoszczędzisz sporo czasu.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za konkretne i rzetelnie odpowiedzi SWRSC. Im bardziej zagłębiam się w mental raya tym bardziej chce mi się w nim pracować, widząć efekty mojej pracy motywacja jest coraz większa, jeszcze raz serdeczne dzięki.

Napisano

kspl: materiał feligi możesz utworzyć w ten sposób:

Mental Ray material

> slot SURFACE - wstawiasz shader "Metal (lume)" w którym dostosuj sobie poziom odbić oraz ich blur

Jeżeli ośwetlasz scene tak jak mówiłem - samym FG to masz już shaderek dla felgi, ale jeśli uparłeś się na photony, to musisz jeszcze zrobić instance tej mapki (metal lume) w slot "Photon"

Z-Brush - heh mi też miło, w prawdzie teraz mało siedze w Szczecinie, ale czasem bywam, możemy wyskoczyć na jakieś piwko :) Pracuje również na vrayu