Napisano 18 Sierpień 200618 l tworze sobie obiekt w splajnem ....a tu nagle okazuje sie po dodaniu surface'a ze niema tekstur z drugiej strony...są pokazywane tylko od jendnej strony..nawet głupiej kostki niemozna zrobić bo wszystkie sześć ścian widać tylko z jednej strony.. prosze o pomoc..początkująćy.dzięki(3ds max 6)
Napisano 18 Sierpień 200618 l opcja "2-sided" w opcjach viewportów, w opcjach materiału i w opcjach renderu włącz ją i bedzie dobrze mozesz tez prawym przyciskiem na obiekt i wejdz w preferences > backface cull (odznacz)
Napisano 18 Sierpień 200618 l Autor wielkie dzięki ...ratujesz mi zycie...powiedz mi jeszcze ..jak najlepiej modelować twarze..(chodzi mi jako obiekt a nie jakieś liftingi)...a i jak narzucić efekt rzy oraz metalu na obiekt..powiedzmy miecz?
Napisano 18 Sierpień 200618 l Autor chodzi mi oto zeby z kilku obiektów zrobił sie jeden zeby niełapać i kllikać wszystkich elementów tego obiektu ale poprostu był to jeden element a przyokazji obiekt.np 100-noga trudne bylo by przesuwanie ,obracanie jezeli kazdy element bylby odzielny.
Napisano 18 Sierpień 200618 l nie wiem czy Cie dobrze rozumiem, ale postaram sie cos podpowiedziec. Jesli chcesz wiele obiektow polaczyc w jeden to uzyj Attach, na przyklad w edit poly lub mesh. Precyzyjne rzecz biorac beda to osobne elementy, Ty chcesz zeby to byl jeden element, ale wydaje mi sie, ze chodzi Ci wlasnie o Attach. Postaraj sie nastepnym razem troche bardziej precyzyjnie i jednoznacznie pisac, ulatwi to odpowiadanie na Twoje posty. Poza tym polecam jak zwykle f1
Napisano 19 Sierpień 200618 l Jeśli ta stonoga miałaby zostać animowana, to np tułów jak najbardziej attachem jako jeden element (jeśli nie jest już wymodelowany jako całość), natomiast odnóża, które miałyby się poruszać, najlepiej zparentować z tułowiem, aby możnabyło sobie nimi obracać. Można też ewentualnie zgrupować wszystko razem, ale to trochę bez sensu. To, co napisałem tuaj, tyczy się animacji oczywiście. W stillu też może być pomocne, np. przy nakładaniu materiałów.
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor chodzi mi tak aby obiekt był różno kolorowy ..powiedzmy jeden elemet czerwony a drugi niebieski(2 elementy to jeden obiekt)
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor jak stworzyć postać aby po nałożeniu bipeda .. postać ładnie sie animowała bez załamań itd.albo przynajmniej jakiś człon typu łokieć ,kolano,dłoń
Napisano 19 Sierpień 200618 l Zaznaczasz jeden element dajesz taki kolor zaznaczasz drugi dajesz inny materiał. to chyba najłatwiejsze rozwiązanie , możesz się tez pobawić w mapę gradnient itp. ale to w tym przypadku chyba nie będzie miało sensu. Skonwertuj twój obiekt do poly i zaznacz te elementy (polygony) które mają mieć konkretny kolor , materiał , czy teksturę.:) /
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor czy są jakieś inne metody ...do takich zadań niż shapes-spline bo ta metoda moze wkurzać ponieważ gubie zawsze pląszczyzne... i jak ktoś zna jakąś metode na to, to prosze o pomoc .
Napisano 19 Sierpień 200618 l jak wymodelować ręke z włoskami? jak wymodelować reke...? jak stw0rzyć postać? jak nałozyć kolor ? jak łączyć obiekty znikające tekstury facet opanuj sie, przerob helpa ;o
Napisano 19 Sierpień 200618 l Poly modelingiem da radę wymodelować rękę, paznokieć, kartofel, treblinkę, szczełającą zbroję, pingwina i wiele wiele więcej :*
Napisano 19 Sierpień 200618 l driskill67 - nie 10 wątków z durnymi pytaniami pokroju - jak stowrzyc ręke a potem zaraz jak stowrzyc ręke z włoskami i na koniec jak wymodelowac postac i tym podobne - zbierz sobie w tym wątku zbiór pytan a nie zalewasz forum głupimi pytaniami. Zobacze jeszcze jeden bezsensowny wątek powielony 3 razy i całosc leci do koza żeby nie było ze nei uprzedzałem bo ręce opadają jak sie na to patrzy.
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor bo nie zauważyłem ze wszystkie teamty przeniosłeś do jednego...lol...a do ludu help jest po angielsku (słaby jestem ) a z tego co widze na google..to chyba ale to chyba niema po polsku a jak jest to dajcie linka,,,.proste pytania zadaje...ponieważ nieznam na nie odpowiedzi ..lol
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor a powielam pytanie..bo niedajecie zadowalających odpowiedzi.a i jak sie zaczyna nowy temat szybciej one trafiają
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor czaje ale czytanie po angilesku jest bardzo męczące..natomiast po polsku.....a moze znacie jakąś dobrąstrone z video tutorialem...ale takim co trwa 2-3h
Napisano 19 Sierpień 200618 l Najpiwerw angielski, potem ręka. Ewentualnie przetłumacz sobie helpa na polski i delektuj się czytaniem, jeśli po angielsku nie sprawia ci przyjemności.
Napisano 19 Sierpień 200618 l i nie zakładaj nowych wątków prosze żeby uzyskać szybciej odpowiedz bo nie tędy droga.
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor spoko spoko..angielski znam troche ..ale niechce mi się meczyći zastanawiać co znaczą niektore słowa...a tematów nie bede zakładał .ale nie znacie jakichś stron z video tutorialem?
Napisano 19 Sierpień 200618 l driskill67 -> w videotutorialach często masz komentarz po angielsku, który jest bardzo ważny. Tutoriale często są pisane raczej prostym językiem a te słowa "nieznane" to przeważnie funkcje pakietu. Spróbuj mimo wszystko :)
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor mam problem to chyba numer 30012 ale mniejsza z tym..chodzi oto ...ze niemoge tak jak jeden gość tutaj : http://max3d.pl/tutoriale/kurs116/cstutorial.htm połączyć swego mesha z bipedem całym(powtarzam nie naczęści ..(cały biped do jednego mesha));
Napisano 19 Sierpień 200618 l skin albo to drugie bezposrednio niby do bipeda przeznaczone... polecam skin:P
Napisano 20 Sierpień 200618 l Cytat klawiatura dobra tylko w maxie niewchodzi... chyba sobie jaja robisz... chciałem kulturalnie ale chyba się nie da - weź przerób wszystkie tutki z tej strony - wszystkie są po polsku http://www.max3d.pl/tutoriale.php?software=0&tutoriale=3ds_max tak wszystkie - i nie zadawaj głupich pytań bo nawet nie znasz podstaw więc o czym my mamy rozmawiać - co chwile pst - jak zrobic no dobra a jak to a jak tamto ok a jak zrobic a jak fałdki itd przerób tutki a potem tu wróc. Zobacze jeszcze jeden głupi post tego pokroju i wtedy będe sie zastanawiał co z tobą zrobić bo widze ze ty niechcesz zrozumiec ze przez forum to sie niczego nie nauczysz jesli nie znasz podstaw.
Napisano 20 Sierpień 200618 l driskill67 napisał: a jak komuś f1 niewchodzi...? masz pewnie pirackiego maxa, w ktorym nie ma helpa, sciagnij sobie ze strony autodesku, przerabiaj tutoriale i tyle.