Napisano 4 Październik 200321 l Autor update :) poprawilem teksturke sciany, bump do poprawy jeszcze (rozdzielczosc sciany 12000x6000, troszke pomniejszyc musze) i podswietlilem okienka od srodka :)
Napisano 5 Październik 200321 l Prawa strona z oknami dużo lepiej (wywal to podświetlenie bo wychodzi szopka krakowska), chociaż ciągle są za duże. Może spójrz na to tak- okno, nad nim trochę miejsca do stropu (tak na 10 rzędów cegłówek jak nie więcej), potem strop (minimum 5 rzędów), podciągnąć ścianę do połowy wzrostu człowieka- następnych 10-15- wtedy następny rząd okien i tak do końca...
Napisano 5 Październik 200321 l hmmm... dziwne te okna troche, moze sie bardziej postaraj je zrobic bo to narazie tak mi sie zdaje ze prowizorka...:( ale ogolnie spox, Edit: a wlasciwie to takie duze jakby okno (wkleslosc) nie pasuje z tymi okienkami, ja bym walnal takie jedno duze wyrabane w kosmos okno...
Napisano 5 Październik 200321 l Za duzo tych okien wedlug mnie :) i wcale nie dodaja wrazenia ogromu tego budynku tylko wprost przeciwnie:) nie wiem moze daj pare takich podloznych :) noi podswietlenie od srodka niedobre faktycznie:)
Napisano 6 Październik 200321 l Originally posted by RK Trzy budziki- tak z ciekawości- naprawdę widziałeś gdzieś więźbę która była OPARTA na sklepieniu ? :) He, he, taka jest funkcja sklepienia, że na nim opiera się następna kondygnacja, lub dach. Pokrycie dachowe - blacha, lub dachówki na ogół są mocowane do łat w rozstawie 20 - 30 cm - dachówki, lub pełnego deskowania - blacha. Siłą rzeczy deski lub łaty są mocowane do ustroju drewnianego, który opiera się na sklepieniu, w przeciwnym wypadku sklepienie byłoby zbędne. W praktyce rzeczywiście bardziej wypadałoby to nazwać wiązarami drewnianymi niż więźbą, z drugiej strony działa bardziej jak więźba niż wiązar. Rzeczywiście widziałem coś takiego na żywo, w kośiółku na dolnym śląsku, wygląda to wprzybliżeniu jak las słupków z zastrzałami wzdłuż i w poprzek.
Napisano 6 Październik 200321 l Autor a ja nawet niewiem jaki cement kupic zeby mur postawic hehehe :D
Napisano 6 Październik 200321 l Trzy budziki- mogę się mylić ale sklepienie jako takie nie przenosi obciążeń konstrukcyjnych a więżbę opiera się na wieńcu, w przypadku konstrukcji średniowiecznych wzmocnionym systemem szkarp i filarów. Przenieśmy to na priva jeśli masz ochotę pokłócić się trochę o architekturę :) - nie ma co zaśmiecać topicu Kuciela.
Napisano 7 Październik 200321 l Autor i znowu niemam czasu przysiasc:( ale postaram sie wrzucic jakis update niebawem !!