Jump to content
Sign in to follow this  
mts

AMD Athlon 1600+?

Recommended Posts

Czy ktoś może wie co może być przyczyną wieszania się (tylko twardy reset) komputera z procesorem AMD Athlon 1600+, płyta ECS K7S5A. Nowy komputer z podstawowym oprogramowaniem Windows XP + ACAD 2000. Z góry wielkie dzięki, MACIEJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie gwarantuje, ale mialem podobny konfig i okazalo sie ze to plyta. ECS to kaszana. Zmienilem na Solteka i chodzi jak przeciag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc Ja tez mialem ECS-a i Athlon-a 1400 wieszal mi sie srednio co 20 30 minut :( lecz po zmniejszeniu czestotliwosci do 1000 MHz wszystko dzialalo poprawnie Tak wiec plyta nie dawala sobie rady Zmnienilem ja na MSI i wszystko gra A co do ECS-a to niby wystarczylo dodac wiatraczek na \"cipsecie\" kolo procka !!! Tak mi ktos kiedys wspominal :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja jak zwykle dodam: A moze to walnieta pamiec? Taka ewentualnosc zawsze trzeba brac pod uwage jesli komp wiesza sie calkowicie - nagle bez zadnego ostrzezenia. Moze wystarczy zmienic - obnizyc CAS time czy jak to sie tam zwie...

Ewentualnie sprawdz to na innych (pozyczonych) pamiatkach, zanim postanowisz zmienic plyte.

A co do ECS to hmm opinie faktycznie ma jaka ma - albo chodzi na tym wszystko, albo totalna wjeba :(

Polecam MSI !!!

 

pozdr

Marek

 

[Edited on 11-2-2003 by MareG]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Greetings!

 

Zgadzam sie z MareGiem. Sam mialem walnieta pamiec (chociaz wg. serwisantow pamiec byla w porzadku, ale na wszelki wypadek mi wymienili i jakos nic sie nie walilo). Wygladalo to w ten sposob, ze:

 

- Jesli chodzi o Maxa... rendery potrafily sie w polowie sypac...

- System WinShit - duzo bardziej niz normalnie sie wieszal

- Gry... ni z tego, ni z owego wylazilo do Pulpitu

- A po kilku misiacach (i 2xtyle reinstalkach) system mial to do siebie ze sie nie wlaczal... tylko trza bylo odpalic kompa... wlaczal sie Winshit... trza bylo czekac ok.2 minuty, reset i juz bylo ok...

 

Coz... Komputery to bardzo nielogiczne urzadzenia :D :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Jeżeli Windows zgłasza, że jest ma uszkodzone rejestry to pamięć jest walnięta na pewno.

 

Ja sam ma ECS K7S5A i AthlonaXP 1.6+ wykręconego na 1.9+ (faktyczne taktowanie 1.6GHz)

I nie mam kompletnie żadnych błędów!

 

Masz aktualizowany bios?? Jeżeli nie to zaaktualizuj, a jeżeli tak to wtedy musisz zmiejszyć wszystkie wartości takie jak FSB, CAS, timing pamięci do minimum i powoli podnosić i patrzeć kiedy pojawiają się problemy.

 

Może też coś się grzeje?? Ja osobiście mam zdjętą jedną część obudowy bo za ciepło było w środku.

 

Pozdrawiam

Garret

Bywaj!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy