Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś może wie co może być przyczyną wieszania się (tylko twardy reset) komputera z procesorem AMD Athlon 1600+, płyta ECS K7S5A. Nowy komputer z podstawowym oprogramowaniem Windows XP + ACAD 2000. Z góry wielkie dzięki, MACIEJ

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie gwarantuje, ale mialem podobny konfig i okazalo sie ze to plyta. ECS to kaszana. Zmienilem na Solteka i chodzi jak przeciag.

Napisano

Czesc Ja tez mialem ECS-a i Athlon-a 1400 wieszal mi sie srednio co 20 30 minut :( lecz po zmniejszeniu czestotliwosci do 1000 MHz wszystko dzialalo poprawnie Tak wiec plyta nie dawala sobie rady Zmnienilem ja na MSI i wszystko gra A co do ECS-a to niby wystarczylo dodac wiatraczek na \"cipsecie\" kolo procka !!! Tak mi ktos kiedys wspominal :)

Napisano

hmm..

ja mam płytkę ECS + Athlona 1400 i nie narzekam

zero problemów :D:D:D

Napisano

A ja jak zwykle dodam: A moze to walnieta pamiec? Taka ewentualnosc zawsze trzeba brac pod uwage jesli komp wiesza sie calkowicie - nagle bez zadnego ostrzezenia. Moze wystarczy zmienic - obnizyc CAS time czy jak to sie tam zwie...

Ewentualnie sprawdz to na innych (pozyczonych) pamiatkach, zanim postanowisz zmienic plyte.

A co do ECS to hmm opinie faktycznie ma jaka ma - albo chodzi na tym wszystko, albo totalna wjeba :(

Polecam MSI !!!

pozdr

Marek

[Edited on 11-2-2003 by MareG]

Napisano

Greetings!

Zgadzam sie z MareGiem. Sam mialem walnieta pamiec (chociaz wg. serwisantow pamiec byla w porzadku, ale na wszelki wypadek mi wymienili i jakos nic sie nie walilo). Wygladalo to w ten sposob, ze:

- Jesli chodzi o Maxa... rendery potrafily sie w polowie sypac...

- System WinShit - duzo bardziej niz normalnie sie wieszal

- Gry... ni z tego, ni z owego wylazilo do Pulpitu

- A po kilku misiacach (i 2xtyle reinstalkach) system mial to do siebie ze sie nie wlaczal... tylko trza bylo odpalic kompa... wlaczal sie Winshit... trza bylo czekac ok.2 minuty, reset i juz bylo ok...

Coz... Komputery to bardzo nielogiczne urzadzenia :D :P

Napisano

Witam

Jeżeli Windows zgłasza, że jest ma uszkodzone rejestry to pamięć jest walnięta na pewno.

Ja sam ma ECS K7S5A i AthlonaXP 1.6+ wykręconego na 1.9+ (faktyczne taktowanie 1.6GHz)

I nie mam kompletnie żadnych błędów!

Masz aktualizowany bios?? Jeżeli nie to zaaktualizuj, a jeżeli tak to wtedy musisz zmiejszyć wszystkie wartości takie jak FSB, CAS, timing pamięci do minimum i powoli podnosić i patrzeć kiedy pojawiają się problemy.

Może też coś się grzeje?? Ja osobiście mam zdjętą jedną część obudowy bo za ciepło było w środku.

Pozdrawiam

Garret

Bywaj!