jedi-killer Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 Jak sie renderuje calom animacje i zapisuje do filmiku. bo umiem tylko zapisac animacje tom co widac na okienkach front itp. i szukam kogos kto by mi pomagal w tworzeniu obiektuw itp prosze o kontakt gg 4730316 :)
bor Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 jesli dobrze kumam to w okienku render wybierasz active time segment i wpisujesz od ktorej klatki do ktorej ma ci renderowac.
jedi-killer Napisano 23 Wrzesień 2003 Autor Napisano 23 Wrzesień 2003 jak wezme na preview to nagrywa mi sie cala animacja ale nie jest wyrenderowana. a na opcji render to renderuje klatki i tez chyba nie to jest
VGT Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 W opcjach rendera jest to o czym wspomniał bor: \"active time segment\". Tylko jeszcze trzeba wybrać docelowy plik, w którym ma zapisać.
bor Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 kurcze no bo musisz wybrac pred rozpoczeciem renderowania miejsce gdzie to ma ci sie wyrenderowac, kodeki itp . ustalasz to w files [czy cos takiego.]
Kris_R Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 A i tak najlepiej jest przeliczać animy do sekwencji plików. Jeśli ktoś o tym nie wie, niech sobie wbije w mózgownice raz na zawsze :)) Bezpiecznie - np. gdy prąd wyłączają nie tracisz całej animy tylko jedną klatkę... itp, itd. A potem sklejasz w dowolny format... sru tu tu tu... no i tyle
bor Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 kurde to pamietac bedzie na pewno kazdy komu sie podczas renderowania animacji komp zawiesil.... szczegolnie pod koniec. ja swoja pierwsza renderowalem dwa dni.... ehhhh....
jedi-killer Napisano 24 Wrzesień 2003 Autor Napisano 24 Wrzesień 2003 dobra zapisalem i zapisalo sie 100 obrazkuw jpg jak je polonczyc ?? i moze mi ktos pomagac na gg ?? 4730316
bor Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 za chwilke ci wysle banalny programik do tego.
jedi-killer Napisano 24 Wrzesień 2003 Autor Napisano 24 Wrzesień 2003 hmmmmm..... dobra czy ktos by mi pomagal przy modelowaniu obiektuw bardzo to lubie ale to jest trudne i przydal by mi sie ktos do kturego mugl bym sie zwracac z pytankami gg 4730316
illy Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Bor: Nawet jak ci sie animacja pod koniec spiepszy to przeciez jest do momentu w ktorym padla. Pozniej mozesz wyrenderowac reszte i polaczyc w jakims programiku. A jak nie to zawsze jest div-x fix
VGT Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Originally posted by Skilo Bor: Nawet jak ci sie animacja pod koniec spiepszy to przeciez jest do momentu w ktorym padla. Pozniej mozesz wyrenderowac reszte i polaczyc w jakims programiku. A jak nie to zawsze jest div-x fix Teoria jest dokładnie taka, a praktyka już nie raz wykazała (są przykłady na tym forum), że nie zawsze tak działa, więc animacje zdecydowanie należy renderować do plików graficznych. I jeszcze do autora wątku: Temat się rozrasta, więc się zapytam, czy właściwie planujesz tu pokazać coś swojego?? Bo jeśli to miała być tylko prośba o pomoc, to dział trochę nie ten :|
sly Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Skilo....wszystko się zgadza ...tak jest też u mnie ...ale niektóre karty graficzne mają obsługę przez plik TYMCZASOWY (moze to też zależy od kontrolera Dysku..?..)... który przy ( nawet awaryjnym) wywaleniu się renderingu ...ZNIKA tajemniczo z dysku... bo nie ma zapisanego końca pliku.. ( można co prawda spróbować odzyskać te informacje jakimś Recover\'erem ) ale i tak w odzyskanym pliku nie będzie zamknięcia pliku... hmm.. na szczęście nigdy nie musiałem renderować niczego dłużej niż 20 min. a to nie wielka strata... czasu.. pozdrawiam...
Gość Połki Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Ja jestem zdecydowanym przciwnikiem animowania od razu do avi. Renderuj tylko do pojedyńczych bitmap jpg, albo tga. To, że ci się wysypie, to jeden problem. Może okazać się, że coś źle ustawiłeś w kodeku (np za duży plik wyszedł, żeby go tu pokazać:) ) i trzeba renderować jeszcze raz... Albo w klatce xx okazuje się, że coś nie tak i znowu od początku. Zmontować do avi można używając samego 3ds maxa. Albo w video post, albo jak masz dużo ramu, wrzucasz do RAM Playera i jak się wrzuci, dajesz poprostu save i wybierasz format avi:) Pozdro[piwo]
kurt_hectic Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 mysle ze przedmowcy juz ci odpowiedzieli ale nie czytalem! - wiec musisz ustawic 3 rzeczy[ animacja ]- ilosc klatek np. 0-100, save klikasz i wybierasz avi - jak ma byc zkompresowane, i na dole obok ;render; masz okienko i ustawiasz np. persectiv lub camera 01 itp. tylko w tle musisz miecz widok na wszystkie viewporty , inaczej bedzie dostepna opcja teko okieka ktore jest na fuulcrteana! - narazie kurt_hectic - przeczytalem poprzednikow - jak walniesz avi z nazwa lokiec - tam jest :l: - niedostepna na tej klawiaturze :) tam gdzie sie reka zgina - to zrenderuje ci np - 5 godzin wszystko cacy na np. pulpicie pojawi sie plik - a na samiutkim koncy wuskoczy ze nie da sie zapisac pliku - kicha - przynajmniej ja tak ma!!!!!!!! - to samo w innych ang - programikach - np - do laczenia scen i dodawania dzwieku -- ulead video studio -- pozrd
Rekomendowane odpowiedzi