Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

chciałbym potrenować sobie robienie "foto-real" ilustracji w wektorkach. Będę wrzucał tu pracki, którymi będę sobie rozkminiał temat.

Proszę o commentsy i ewentualne materiały (przykłady i tutki) jak profesjonalnie trzaskać takie rzeczy.

kate.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmm.. cholera ale żeś mi dał sajta... Ciężko uwierzyć, że to nie są zdjęcia. Generalnie zastanawiam się - "po co". To nie jest interpretacja, wygląda jak zdjęcie, wymaga od cholery pracy, nie daje Ci więcej możliwości niż zdjęcie. Jedyna zaleta to, że można skalować pewnie.

Mi chodziło raczej o "foto-real" niż foto-real. Czyli interpretacyjny. Coś jak ludzie z "illustrations->people" gościa z http://www.arthurmount.com/home.html .

Tamtą postać robiłem we Flashu "malując" wypełnienia. To był taki wstępniak do normalnych wektorków. Teraz robię postać w Illustratorze, którego nigdy nie używałem za bardzo (tylko dodając gradienty do Flasha itd). Teraz staram się zrobić tak full prof. Znaczy uczę się.

Jeżeli chodzi o gradienty w prackach to tak, ale takie delikatne, żeby nie rzucały się w oczy, a np. podkreślały kontrasty w skrajnych miejscach wypełnienia. A inne sztuczki to na razie będę dodawał z czasem. Jeszcze myślę, że fajnie wychodzą blury i opacity effects + delikatne teksturki. Głównie w tle. No i oczywiście patterny wektorowe udające np. teksturę bluzki.

Jak to opanuję ( ;) ) przechodzę w bardziej "interpretacyjny" klimat co do samej sylwety obiektów. haha.. taki mam biznes plan :D

Następną prackę (w illustratorze) wrzucę dziś.

Napisano

zestaw_1.jpg

Już nie mam siły. Coś zwaliłem z kolorkami. Chyba za dużo czystych szarości walnąłem. Pomocy. (już straciłem dystans do tej pracy i nie widzę już co nie gra, ale czuję, że coś nie gra)

Ale chyba lepiej jest od poprzedniej.

Illustrator CS2 - path+transform+gradient, kilka ładnych godzin pracy.

Pozdr.

Napisano

Hmm.. generalnie to właśnie chciałem tak zrobić - niby płasko. Chciałem to zrobć najlepiej jedną płaszczyzną. Ale chyba macie rację, że może to nei wyglądać dobrze, bo wygląda po prostu - płasko. Podczas pracy miałem wersję z hi-lightsami.

Poprawię szyjkę i wrzucę twarz w innej wersji.