kalabim Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Wiem, że dział nie ten, ale liczę, że tutaj więcej osób zaglądnie. Chodzi o to, że ostatnio widziałem na mojej uczelni reklamę sudium podyplomowego z grafiki komputerowej. Myślałem, żeby się zapisac, ale jest jedno ALE. Program obejmuje m.in. naukę nie maxa, maji czy nawet blendera, ale właśnie softimag, Stąd moje pytanie. Jak ten program jest funkcjonalny, w czym jest dobry? Wiem, że jest stosunkowo tani, ale czy dobry? Druga rzecz, czy można w nim tworzy symulację ruchu maszyny z ciekawą jej wizualizacją?
aspenboy Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Wiem, że jest stosunkowo tani, ale czy dobry? Dobry. Druga rzecz, czy można w nim tworzy symulację ruchu maszyny z ciekawą jej wizualizacją? Można. Ogólnie rzecz biorąc, Softimage daje analogiczne możliwości co 3ds max lub Maya. Zmienia się workflow, dla niektórych jest przystępniejszy, dla niektórych nie - zależy od usera. Po odrobinie treningu i przestawieniu się na nieco inny sposób myślenia, pracowało mi się o wiele przyjemniej niż w maxie. Edit: z tego co się orientuję, to Softimage|XSI jest popularniejszy raczej za oceanem.
_michal Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Trochę Ci się działy pomyliły :P XSI ma tu swój dział. co do ceny XSI to tania jest wersja Foundation, są jeszcze dwie droższe wersje. Ja pracuję na XSI od dwóch lat i nie tęsknię za maxem, wręcz przeciwnie.
kalabim Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Napisano 8 Wrzesień 2006 To drugie pytanie. Co może mi sprawi największy kłopot w przestawieniu się z maxa na softimage? Jakie są znaczące różnice.
Karrde Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 http://softimage.com/downloads/default.aspx?downloadid=1 Zassaj i sam przetestuj. :) Bo tak naprawdę inne jest wszystko. Od totalnie innego interfejsu, przez material editor oparty na node'ach, aż po inne podejście do procesu renderowania. :)
mirach Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Rzuc sobie okiem na to: http://www.xsibase.com/users/max2xsi/MAX2XSI.htm kiedyś sam sie interesowałem czy się nie przesiąść z maxa na cos innego, wtedy znalazlem o wiele lepsze porownanie tych dwoch rzecz, teraz jakos tego nie moge wygooglać... Mirach
Rekomendowane odpowiedzi