kjubas Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Witam wszystkich. Zastanawia mnie jedna kwestia. Zostalo mi zlecone w pracy zrobienie renderkow wnetrz ktore pojawia sie pozniej w internecie oraz w katalogu projektow. I tutaj pojawia sie pytanie, czy mam prawo korzystac z gotowych, darmowych modeli zrobionych przez kogos. Czy jest to legalne, bo przecież beda te renderki uzywane jako gotowe projekty wystawione na sprzedaz? Jesli nie to czy oprocz samodzielnego modelowania pozostaje mi tylko zakup np. modeli firmy evermotion ktore sa dosc drogie? czy jakichs innych. W sumie nie mam nic przciwko bo i tak firma by blacila :) tylko chce wiedziec co powiedziec szefostwu:) Aha i tu od razu pytanie, czy znacie inne firmy zajmujace się sprzedażą modeli do scenek z wnetrzami? Z góry dziękuję za cenne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Są modele i materiały które można używać w projektach komercyjnych za darmo ale musi być to wyraźnie oznaczone przez twórce modelu/tekstury. Jeżeli nie jest to wykorzystanie jest nielegalne i jako takie podlega możliwości pozwania o naruszenie praw autorskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjubas Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2006 dzieki Hynol. Rozumiem, ze najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zakupienie gotowych modeli i korzystanie z nich do woli w kazdej sytuacji. Znacie modele do kupienia inne od tych firmy Evermotion(tansze) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 strona Turbosquid dużo modeli za kasę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 khe khe :), drogie modele evermotion ;)... skompletuj gdziekolwiek indziej okolo 100 za 200 zl to bede pelen podziwu... Mozesz zlecac ludziom robienie modeli o ile znajdziesz kogos kto zrobi tak tanio :D... pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 serwus :) renderocity, Dosh, evermotion, DeEspona, 3dcafe, - tam szukaj :) pozdrawaim . Wieksozsc to solidne ( a to w dzisiajszym świecie oznacza płatne) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot12 Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 www.The3dstudio.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick sheep Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 a przy okazji sie wtrace koledze wie ktos jak jest z modelami kola? chlopaki mi z 4 plytki modeli wyslali i w sumie nie wiem jak jest z uzywaniem tego komercyjnie http://www.kolo.com.pl/kolo/pliki_kolo_rys_tech_ceramika_ego.html?l=ceramika/ego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 też mam te płytki ale co do ich jakości to powiedzmy ze ciężko ich używać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Za taki model na zamówienie zapłacisz od 50 do 300 PLN. więc chyba bardziej się opłaca kupić od Everów lub zrobić samemu jak masz czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick sheep Napisano 17 Wrzesień 2006 Share Napisano 17 Wrzesień 2006 Marcin dla czego ciezko czyzbyc nie lubil wciskac flip flip :P nie no niektore modele sa naprawde wporzadku.. w sumie tak mi sie wydaje ze jak rozsylaja to mozna to wciskac wszedzie..to samo pytanie mam do http://www.mebledziedzic.com.pl/CMS/download/download.html tez nigdzie nie ma zadnej adnotacji co do uzywania tyh modeli.. http://archidom.net/ddd/mod_tree5.htm to samo jest z ta strona niestety rosjanskiego nie kumam..a czesc modeli jest ludzaco podobna do tych z e-interiors gdzie z tego co mi wiadomo jest zakaz umieszczania ich modeli w projektach komercyjnych.. jakby ktos cos wiedzial to niech pisze z gory thx.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi