Napisano 16 Wrzesień 200618 l hej, mam do oświetlenia prostą scene, ustawiłem na niej jedno światło omni na środku, jako ambient only, aby rozświetlało cała scene, jako drogiego światła używam directa przy suficie o małym wspólczynniku, aby uzyskać delikatny cien na podłodze od stojącego na środku sceny krzesła, problem jest w tym, że krzesło nie chce cienia rzucić. ustawienia mam takie : shadows on; shadow map ; hotspot beam 210; shadow parameters : object shadows : kolor na maxa czarny density 0.0; shadow map parameters: bias 1.0 sample range 30 (e2.jpg) oraz shadow parameters :object shadows : kolor : jasna szarość; density -3.0 sample 30 (e1.jpg) cień od krzesła w obu przypadkach nie chce sie pokazać, czy wiecie co należy aby krzesło rzuciło cień
Napisano 16 Wrzesień 200618 l Daj dodatnie wartości dla density. Ja zawsze używam około 0,65 żeby cień nie zakrywał idealną czernią tego, na co się go rzuci. jajaja! 400 post :D
Napisano 17 Wrzesień 200618 l Autor niestety nie zadziałało, zmiana na dodatnie density nie dała efektu, vizka wygląda tak, nie rozumiem dlaczego direct rzuca cien o powierzchni samego światła, a nie cień od krzesła, czy wiecie jak to wyeliminować?!?!
Napisano 17 Wrzesień 200618 l to kolor cienia daj w obu przypadkach czarny, i spróbuj zamiast shadow map dać raytraced shadows.
Napisano 17 Wrzesień 200618 l Autor to jakaś grubsza sprawa chyba, bo zmiana na czrny kolor i ray traced shadows nic nie zmieniła, w dalszym ciągu krzesło nie rzuca cienia :\, direct rzuca cień o powierzchni światła :\, kombinowałem już z różnymi ustawieniami, może jakieś inne pomysły jak sobie z tymn poradzić...
Napisano 17 Wrzesień 200618 l a daj screena wszystkich 4 viewportów, jesteś pewien że światło ma dobry kierunek?
Napisano 17 Wrzesień 200618 l A może by tak Target spota użyć zamiast Directa? Będzie lepiej i coś będe mógł pomóc, bo zwykłego Direct lighta (nietargetowego) w życiu nie używałem....
Napisano 17 Wrzesień 200618 l Autor załaczam screen z 4 viewportów, próbowałem zamienić directa spotlightem i problem jest ten sam,
Napisano 17 Wrzesień 200618 l A ty przypadkiem nie masz w suficie tego światła? Obniż go o połowe i sprawdź. Zamiast załączników dawaj thumbnaile z imageshacka czy innego serwisu, bo tylko serwer zapychasz a i tak nic nie widać.
Napisano 19 Wrzesień 200618 l Mówiłeś, że w direct masz shadows on? to zrób shadows on też na omni, bo może być tak, że cień jest liczony, ale omni go ukrywa/rozświetla/co tam jeszcze...
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Autor włączyłem cień w świetle omni i cień na podładze sie położył :) za szybko się ucieszyłem :\ cień co prawda sie położył, ale jest to cień od omni, natomiast direct w dalszym ciągu nie daje cieńia, a chodziło mi oto żeby za pomocą omni tylko rozjaśnić pomieszczenie, natomiast directem z sufitu oświetlić pomieszczenie tak aby obietkty rzucały delikatny cien na podłoge,
Napisano 26 Wrzesień 200618 l Autor tak,właczone gi nic nie zmienia podesłał bym scene ale nie brakuje miejce w załaczniku...
Napisano 27 Wrzesień 200618 l hmmm... nadal nie wiem... w dodatku coś spieprzyłem :D skopiuj to krzesło to nowej sceny (pliku) i oświetlenie ustaw jeszcze raz. Powinno pomóc :)
Napisano 27 Wrzesień 200618 l Ehhh... Dawno nie widziałem tak dziwnej sceny.... Generalnie scene "naprawia się" wyłączając cast shadow na suficie (w properities obiektu). Poza tym cienie directionala - mają być czarne z density na 1 a nie szare z density na -1. Ambient za wysoki. Nie ma sensu zmiana koloru świateł na szary - szary to biały z mniejszą intensywnością. Co do zasięgów świateł - nie ma sensu ich tak definiować - można spokojnie wyłączyć i ustawić decay na inverse square. Ale prawda jest taka że nie mam pojęcia dlaczego ten sufit generuje cienie jakby był pod światłem. Jeszcze siąde nad tym, ale niezła łamigłówka.... P.S. I ustaw sobie jakieś normalne jednostki - generic units to nie jest genialna metoda przy wizkach jak mi się wydaje.
Napisano 29 Wrzesień 200618 l Autor w takim razie czy znacie jakies inne sposoby zeby uzyskac lekki cień na podłodze od obiektów
Napisano 30 Wrzesień 200618 l mmmm... jak tak teraz patrze, to masz self illumination na materiale ścian ustawiony na wiecej niz 0. Ustaw na 0 i powinno byc dobrze. a jak nie to mis sie pomysly skonczyly :)
Napisano 30 Wrzesień 200618 l Autor zamieniałem directa na spot light i cień się kładzie, oj ten direct coś skopany jest :\