Napisano 26 Wrzesień 200321 l WItam Problem jest taki : Kupilem sobie pentagram o\'pen xl i wszystko byloby pieknie ,gdyby nie opcja wykrywajaca nachylenie piorka ... gdy nachyle piorko pod pewnym katem zamiast rysowa proste kreski robia sie schodki ... a jak ustawie porko 90\' wzgledem tabletu , wszystko jest dobrze... Teraz pytanie , nie da sie jakos wylaczyc tej opcji , ja strasznie nie lubie rysowac z porem na 90\' ;(
Napisano 26 Wrzesień 200321 l Dziwne, też mam ten tablet, ale nie mam problemów z nachyleniem i nic nie ustawiałem w opcjach, które jak wiesz w dołączonym oprogramowaniu są bardzo skromne. Moze troche rozruszaj piórko.. pamiętam, że na początku w ogóle sobie z nim nie radziłem. A tak troche poza tematem, jesli to Twoj pierwszy tablet to w Photoshopie ustawiaj w Shape Dynamics \"minimum diameter\" na 1%. Będziesz mógł wykorzystac stopnie nacisku.
Napisano 26 Wrzesień 200321 l Autor hmm moze mam cos zepsute.. stopni nacisku uzywam ;] ale jest strasznie nie wygodnie , wyglada to tak ze jak przchyle piorko to sie rysowac nie da , a jak sie ustawi pod katem protym to jest strasznie nei wygodanie ale da sie rysowac... a i to sie objawia tylko wtedy gdy dotykam piorkiem powieszchni tabletu gdy mam piorko nad tabletem wszystko jest ok.. wczesniej mialem na kilka dni duo pena , strasznie sie slizgal po powieszchni tabletu , ale przeynajmniej z nachyleniem nie bylo problemow ...
Napisano 27 Wrzesień 200321 l Autor Dziwna sprawa z tym moim tabletem ... Polozylem na powieszchnie tabletu szklana plytke (od ramki obrazu) i wszystko dziala peiknie ... ale to jest irytujace , ze zeby tysowac , trzeba klasc szklana plytke ;/
Napisano 27 Wrzesień 200321 l hmm MareG kładł kartke papuieru, cos jest jednak nie tak z tymi tabletami.
Napisano 29 Wrzesień 200321 l Dzieki Saygon :) Tak Tak - moja \"legendarna\" kartka papieru wciaz jest wlozona pod przezroczysta pokrywe tabletu - i wszystko dziala bez zadnych problemow! Tak sie nad tym zastanawialem i jedyne sensowne rozwiazanie jakie mi sie nasuwa to chyba jakies nadmierne pole magnetyczne ktore ja sam generuje - bo np. jak wysiadam z samochodu to zawsze \"kopnie\" mnie jak dotykam drzwi gdy juz stoje na ziemi... Tak, czy inaczej - Jedrush sprobuj z kartka! pozdro
Napisano 29 Wrzesień 200321 l A może by się tak uziemić. Jakiś kabelek do kaloryferka. :D Tak to niesetety jest z tabletami zasilanymi.
Napisano 7 Maj 200519 l Hej, ja używam Pentagrama XL i mam problem. Ponieważ, jak chcę rysować, to kursor trzęsie się jak oszalały. Aha i jeszcze mam problemy ze startowaniem piórka. Muszę klikać w te przyciski i czekać, aż się uruchomi. Proszę, pomóżcie!
Napisano 7 Maj 200519 l Komar > Moj XL szalal jakis czas podobnie jak twoj + jakies dziwne linie sam z siebie rysowal. Jakis czas nie mialem czasu w domu na kompa i grafe ( drugi syn mi sie urodzil ), juz mialem oddac go do reklamacji bo nawet po reinstalu systemu sie nie poprawialo. Zadzialal tylko format c: i instalacja windy od poczatku. Spruboj tez. A, te piorka dziwnie sie zachowuja jak im sie bateria zuzywa ( niby dziala ale nie tak jak powinno ).
Napisano 7 Maj 200519 l mój właśnie zbzikował (o.....) jak zaczynam coś rysować to skacze do środka ekranu i jeszcze zaczynają się pojawiać dziwne ikonki w kształcie myszki z wciśniętym przyciskiem. A przed chwilą wskaźnik myszy skakał do lewego górnego rogu i od razu pojawiał się komunikat czy zamknąć program :0
Napisano 30 Maj 200519 l wiec tak...najlepiej polozyc na tablet szybke..nie za cienka nie za gruba...taka zwykla ( ja mam od antyramy troszke wieksza niz A5 wiec perfekt. na rogach malutkie kawaleczki tasmy dwustronnej i sie trzyma. metoda jest rzeznicka, to fakt, ale ma dwie podstawowe zalety: 1.mozna piorko trzymac pod praktycznie dowolnym katem i nie robia sie schodki 2. powierzchnia jest gladsza i moim zdaniem duzo lepiej sie rysuje (mysle ze koncowka piorka tez sie mniej sciera). Jeszcze chcialem dodac ze baterie do piorka ktore sa sprzedawane z tabletem trzymaja dosc krotko wiec jesli cos sie dziwnie zachowuje to moze wystarczy wymienic baterie ( u mnie przyciski przestaly dzialac a teraz jest git) ...pozdrawiam - j
Napisano 30 Maj 200519 l Z tym uziemieniem to wcale nie jest taki głupi pomysł. Mój kumpel z pracy dokładnie tak robi i pentagram chodzi mu jak marzenie... ale podpowiem mu pomysł z szybką