Gekon Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Co musze zmienic w ustawieniach zeby te jaskrawe plamy na plain'ie zmienily sie w rzeczywisty cien swiatla ktory pada po przejsciu przez moj model?? Robilem to na podstawie ktoregos z tutkow ale jak w wiekszosci nie ma wszystkiego opisanego no i tak mi cos nei wychodzi :]
merv_ Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 We V-Rayu kaustyki dla mnie to magia.... ale spróbój: Zakładka VRay::Caustics Multiplier: [ to zmiejsz ] aha pod avatarem jest taka mala waga... chyba wiesz do czego sluzy.. daj Punkt pozytywnyjak pomogłem
Hynol Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Hehehe. W Tesco za te punkty hotdogi rozdają czy co?? :) Anyway - na uzyskiwane efekty kaustyki wpływają w zasadzie wszystkie ustawienia renderera oraz światła, otoczenie etc. etc. Na początek ustaw sobie tego knota na VRayPlanie, oświetl pojedynczym VRay Lightem lub HDRką, ustaw Color mapping na expotential w rendererze i ustaw światło aby było dobre (bez szkła najlepiej). Dopiero mając dobrze oświetlona scene testową sprawdź jak wygląda ze szkłem i caustikami. To co pokazałeś to może być na przykład przepalona HDRka, nie koniecznie mulitplayer. Baw się i testuj z jakimś planem a nie tak na hura.
merv_ Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 no ale drogi hynolu.... przyznasz chyba że tek na oko (pierwszy rzut oka na niezbyd duzy obrazek) wygląda to na multiplayer :)
Gekon Napisano 18 Wrzesień 2006 Autor Napisano 18 Wrzesień 2006 Dodalem Vrayplane i vray light zmienilem color mapping a oto efekt, jezeli chodzi o zabawei to czy,?? ustawieniami swiatla czy w renderze kustyka?? czyms jeszcze chetnie sie pobawie ale czym miedzy innymi??
streaker Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 jak widać, nie masz nic przepalonego (na samym modelu), czyli oświetlenie ok, czyli zostają ci opcje kaustyki...
Gekon Napisano 22 Wrzesień 2006 Autor Napisano 22 Wrzesień 2006 w zakladce renderingu / caustica Tylko 4 rzeczami mozna manipulowac i zadna z wielu prob nie powiodla sie, nie uzyskalem zadnego efektu ktory by choc troche przypominal efekt przenikania sie promieni przez szklo
mrkrzysiek Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 a moze w v-ray properties obiektu tego masz odznaczone generat caustics
streaker Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 możesz też używać maxowych świateł, w których trzeba cholernie duży multiplier dla caustyk ustawić
Gekon Napisano 1 Październik 2006 Autor Napisano 1 Październik 2006 Uzywam vray light i vray plane zaznaczylem w opcjach obiektu generat caustics i mimo to nie widze zadnego efektu :( dzis albo jutro postaram sie wkleic zdjecia ze wszystkimi ustawieniami i scena .
Rekomendowane odpowiedzi