Napisano 18 Wrzesień 200618 l Co musze zmienic w ustawieniach zeby te jaskrawe plamy na plain'ie zmienily sie w rzeczywisty cien swiatla ktory pada po przejsciu przez moj model?? Robilem to na podstawie ktoregos z tutkow ale jak w wiekszosci nie ma wszystkiego opisanego no i tak mi cos nei wychodzi :]
Napisano 18 Wrzesień 200618 l We V-Rayu kaustyki dla mnie to magia.... ale spróbój: Zakładka VRay::Caustics Multiplier: [ to zmiejsz ] aha pod avatarem jest taka mala waga... chyba wiesz do czego sluzy.. daj Punkt pozytywnyjak pomogłem
Napisano 18 Wrzesień 200618 l Hehehe. W Tesco za te punkty hotdogi rozdają czy co?? :) Anyway - na uzyskiwane efekty kaustyki wpływają w zasadzie wszystkie ustawienia renderera oraz światła, otoczenie etc. etc. Na początek ustaw sobie tego knota na VRayPlanie, oświetl pojedynczym VRay Lightem lub HDRką, ustaw Color mapping na expotential w rendererze i ustaw światło aby było dobre (bez szkła najlepiej). Dopiero mając dobrze oświetlona scene testową sprawdź jak wygląda ze szkłem i caustikami. To co pokazałeś to może być na przykład przepalona HDRka, nie koniecznie mulitplayer. Baw się i testuj z jakimś planem a nie tak na hura.
Napisano 18 Wrzesień 200618 l no ale drogi hynolu.... przyznasz chyba że tek na oko (pierwszy rzut oka na niezbyd duzy obrazek) wygląda to na multiplayer :)
Napisano 18 Wrzesień 200618 l Autor Dodalem Vrayplane i vray light zmienilem color mapping a oto efekt, jezeli chodzi o zabawei to czy,?? ustawieniami swiatla czy w renderze kustyka?? czyms jeszcze chetnie sie pobawie ale czym miedzy innymi??
Napisano 19 Wrzesień 200618 l jak widać, nie masz nic przepalonego (na samym modelu), czyli oświetlenie ok, czyli zostają ci opcje kaustyki...
Napisano 22 Wrzesień 200618 l Autor w zakladce renderingu / caustica Tylko 4 rzeczami mozna manipulowac i zadna z wielu prob nie powiodla sie, nie uzyskalem zadnego efektu ktory by choc troche przypominal efekt przenikania sie promieni przez szklo
Napisano 23 Wrzesień 200618 l a moze w v-ray properties obiektu tego masz odznaczone generat caustics
Napisano 23 Wrzesień 200618 l możesz też używać maxowych świateł, w których trzeba cholernie duży multiplier dla caustyk ustawić
Napisano 1 Październik 200618 l Autor Uzywam vray light i vray plane zaznaczylem w opcjach obiektu generat caustics i mimo to nie widze zadnego efektu :( dzis albo jutro postaram sie wkleic zdjecia ze wszystkimi ustawieniami i scena .