Napisano 28 Październik 200618 l Jak ktoś ma ciekawe miejsca typu "industrial" to wpisujcie, interesują nas ciekawe opuszczone zakłady/fabryki, z możliwością w miarę legalnego wejścia. PS. fajne stare parowozy widziałem na stacji w Krzeszowicach (trasa Wroc-Krak)
Napisano 28 Październik 200618 l Nie wiem czy legal, ale browar piastowski moze byc git, mieszkam obok to przy okazji postaram sie dowiedziec;]
Napisano 2 Listopad 200618 l Jak ktoś ma ciekawe miejsca typu "industrial" to wpisujcie, interesują nas ciekawe opuszczone zakłady/fabryki, z możliwością w miarę legalnego wejścia. może to pomoże http://www.opuszczone.com ,spis z całej Polski
Napisano 2 Listopad 200618 l Autor hmm... http://www.opuszczone.com mają na swoim koncie jedną ciekawą wyprawę... Prypiat (Czernobyl). zdjęcia chociaż nie doskonałe znakomicie oddają klimat tamtego miejsca... może i my kiedyś...
Napisano 2 Listopad 200618 l zdjęcia chociaż nie doskonałe znakomicie oddają klimat tamtego miejsca...może i my kiedyś... dokładnie !, niedługo wybieram się z poznańską ekipą tutaj mam nadzieje że klimatycznie lepiej niż na zdjęciach, a po lekkim uwzględnieniu kontekstu historycznego na prawdę już czuć dreszcze....
Napisano 2 Listopad 200618 l [EDIT] termin wstępny 18 listopada, ale jeszcze konkreta nie ma ps. poznań gościnne miasto :D ps2. a propos kontekstu historycznego tegóż 'sanatorium' -> click
Napisano 2 Listopad 200618 l hmmmmmmmmmm 11 powiadasz hipotetycznie pytam czy byłby ktoś zainteresowany ?
Napisano 5 Listopad 200618 l Wiosna w pełni, wszystko wokół kwitnie. Bociany już dawno wróciły, a wraz z nimi powrócili archeolodzy na teren wykopalisk na Placu Dominikańskim we Wrocławiu. O pracach archeologiczno-architektonicznych prowadzonych na tym terenie pisałem w marcowym numerze „Turysty”. W świetle nowo zaistniałych faktów nie mogę oprzeć się pokusie zaprezentowania czytelnikom widoku odsłoniętego, średniowiecznego rurociągu, o którym wspomniałem w artykule „Historia za parkanem”. -------------------------------------------------------------------------------- Rurociąg ten zainteresował również przedstawicieli Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji we Wrocławiu, którzy zapragnęli pozyskać fragment tego znaleziska dla przyszłego muzeum wodociągów, mającego powstać w XIX wiecznej wieży ciśnień przy ul. Na Grobli (kiedy – któż to wie?). By pozostać przy temacie, chciałbym przedstawić pewien nieduży, młodszy o kilkaset lat od wspomnianego rurociągu, lecz już zabytkowy obiekt, który może wejść w skład przyszłego muzeum MPWiK. Położona na południowo-wschodnich obrzeżach miasta przepompownia wód infiltracyjnych (czerpanych z gruntu, poprzez sieć studni i rurociągów) powstała na początku XX w. Ciekawa, niemal baśniowa architektura, wtopiona w otaczającą ją zieleń, mogła by stanowić tło dla filmu fantasy. Pompownia ta, dzięki zainstalowanym w niej trzem leżącym maszynom parowym typu Woolfa, z których każda napędzała dwie pompy tłokowe, przetaczała 85 – 95 tys. metrów sześciennych wody na dobę do zakładu uzdatniania „Na Grobli”. W latach 70. XX w. agregaty pompowo-parowe zastąpiono nowoczesnymi pompami wirowymi, napędzanymi silnikami elektrycznymi. W 1996 roku wybudowano w pobliżu nowoczesną pompownię, a starą wyłączono z eksploatacji. Wewnątrz przywrócono pompowni pierwotny wygląd, odrestaurowano architekturę i agregaty parowe. Wszystko wygląda tak, jakby za chwilę miało zostać uruchomione. Obiekt ten bez większych problemów możemy obejrzeć z zewnątrz, lecz jego zwiedzanie może być utrudnione. Dzięki uprzejmości Dyrekcji MPWiK udało mi się wtargnąć do środka i zrobić parę zdjęć dla czytelników „TD”. Oczywiście pracownicy wodociągów wiedzą najlepiej, że... „nie ma takiej rury, której nie można odetkać” i jeśli ktoś się bardzo uprze, to zwiedzi pompownię również od środka. Najlepiej zrobić to w grupie (np. wycieczka szkolna lub grupa z przewodnikiem miejskim). Komu się to nie uda musi zadowolić się kilkoma zdjęciami w „Turyście Dolnośląskim”. Tekst i zdjęcia: ANDRZEJ WIĄCEK Turysta Dolnośląski Nr 5/2005 Atakujemy ? kto się pisze ? =========== Ciekawy link - szczególnie strona 22 - końca http://www.pot.gov.pl/doc/str1-70.pdf
Napisano 5 Listopad 200618 l Autor hmm... może być ciężko z dostaniem się do środka. MPWiK to ciężki orzeszek do zgryzienia :] ale nie ma takie rzeczy z którą sobie nie poradzimy :D 11 listopada... to sobota: Wietrznie i deszczowo. Temperatura maksymalna 9st. C w centrum miasta i 6st. C na obrzeżach. Wiatr pólnocno-wschodni, porywisty, miejscami dochodzący do 60 km/h. Zachmurzenie średnie z miejscowymi opadami. Biomet zdecydowanie niekorzystny, ostrzegamy przed falą grypy i przeziębień mi to pasuje :] Pozdrawiam
Napisano 5 Listopad 200618 l wyposażenie : - kamera termowizyjna (jeżeli wchodzimy w nocy) - nożyce do siatki - lina - granat dymny to mam gotowe potrzeba: - saperka - 4 kpl.moro (po jednym dla Ciebie TT i Vorka a dwa dla mnie - zeszyje sobie) - brzeszczot
Napisano 9 Grudzień 200618 l Autor coś tak jakby :] może w przyszłym roku wybierzemy się w jakieś ciekawe miejsca.
Napisano 15 Grudzień 200618 l hmm jak jakies fabryki to sie chetnie pisze :D naktrecil bym na video kilka ujec ;) w sumie fajne miejsce to w siechnicy jest gdzie elektrownia byla grafiiti duzo .. etc ;)
Napisano 15 Grudzień 200618 l Autor wiem byłem :) co prawda daleko i kiepski dojazd ale lokalizacja całkiem niezła :]
Napisano 15 Grudzień 200618 l w sumie ; ) pare minut fura :D jeszcze w pafawagu sa warunki na foto .. i w stoczni :D znajomi robili gdzies kolo wrocka fajne zdjecia :D popytam :D
Napisano 15 Grudzień 200618 l wiem byłem :) co prawda daleko i kiepski dojazd ale lokalizacja całkiem niezła :] przeciez fure mamy tylko nie w sobote
Napisano 12 Styczeń 200718 l ja tez chce do Wroclawia!;-(..chlip....na szczescie mam tam znajome;-) niestety co mnei ostatnio z Wroclawiem laczylo to sezonowe wyprzedaze;-p
Napisano 25 Styczeń 200718 l akurat w takiej mialem pod reka - nie chcialo mi sie jeszcze raz szopa wlaczac ;]