piksar Napisano 28 Październik 2006 Share Napisano 28 Październik 2006 Jak ktoś ma ciekawe miejsca typu "industrial" to wpisujcie, interesują nas ciekawe opuszczone zakłady/fabryki, z możliwością w miarę legalnego wejścia. PS. fajne stare parowozy widziałem na stacji w Krzeszowicach (trasa Wroc-Krak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 28 Październik 2006 Share Napisano 28 Październik 2006 Nie wiem czy legal, ale browar piastowski moze byc git, mieszkam obok to przy okazji postaram sie dowiedziec;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 28 Październik 2006 Share Napisano 28 Październik 2006 opcja przekupienia emeryta ochroniarza niewykluczona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 hehe...niewykluczone;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
routee Napisano 2 Listopad 2006 Share Napisano 2 Listopad 2006 Jak ktoś ma ciekawe miejsca typu "industrial" to wpisujcie, interesują nas ciekawe opuszczone zakłady/fabryki, z możliwością w miarę legalnego wejścia. może to pomoże http://www.opuszczone.com ,spis z całej Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 2 Listopad 2006 Autor Share Napisano 2 Listopad 2006 hmm... http://www.opuszczone.com mają na swoim koncie jedną ciekawą wyprawę... Prypiat (Czernobyl). zdjęcia chociaż nie doskonałe znakomicie oddają klimat tamtego miejsca... może i my kiedyś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
routee Napisano 2 Listopad 2006 Share Napisano 2 Listopad 2006 zdjęcia chociaż nie doskonałe znakomicie oddają klimat tamtego miejsca...może i my kiedyś... dokładnie !, niedługo wybieram się z poznańską ekipą tutaj mam nadzieje że klimatycznie lepiej niż na zdjęciach, a po lekkim uwzględnieniu kontekstu historycznego na prawdę już czuć dreszcze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 2 Listopad 2006 Autor Share Napisano 2 Listopad 2006 hmm... a kiedy się wybieracie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
routee Napisano 2 Listopad 2006 Share Napisano 2 Listopad 2006 [EDIT] termin wstępny 18 listopada, ale jeszcze konkreta nie ma ps. poznań gościnne miasto :D ps2. a propos kontekstu historycznego tegóż 'sanatorium' -> click Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 2 Listopad 2006 Share Napisano 2 Listopad 2006 hmmmmmmmmmm 11 powiadasz hipotetycznie pytam czy byłby ktoś zainteresowany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 5 Listopad 2006 Share Napisano 5 Listopad 2006 Wiosna w pełni, wszystko wokół kwitnie. Bociany już dawno wróciły, a wraz z nimi powrócili archeolodzy na teren wykopalisk na Placu Dominikańskim we Wrocławiu. O pracach archeologiczno-architektonicznych prowadzonych na tym terenie pisałem w marcowym numerze „Turysty”. W świetle nowo zaistniałych faktów nie mogę oprzeć się pokusie zaprezentowania czytelnikom widoku odsłoniętego, średniowiecznego rurociągu, o którym wspomniałem w artykule „Historia za parkanem”. -------------------------------------------------------------------------------- Rurociąg ten zainteresował również przedstawicieli Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji we Wrocławiu, którzy zapragnęli pozyskać fragment tego znaleziska dla przyszłego muzeum wodociągów, mającego powstać w XIX wiecznej wieży ciśnień przy ul. Na Grobli (kiedy – któż to wie?). By pozostać przy temacie, chciałbym przedstawić pewien nieduży, młodszy o kilkaset lat od wspomnianego rurociągu, lecz już zabytkowy obiekt, który może wejść w skład przyszłego muzeum MPWiK. Położona na południowo-wschodnich obrzeżach miasta przepompownia wód infiltracyjnych (czerpanych z gruntu, poprzez sieć studni i rurociągów) powstała na początku XX w. Ciekawa, niemal baśniowa architektura, wtopiona w otaczającą ją zieleń, mogła by stanowić tło dla filmu fantasy. Pompownia ta, dzięki zainstalowanym w niej trzem leżącym maszynom parowym typu Woolfa, z których każda napędzała dwie pompy tłokowe, przetaczała 85 – 95 tys. metrów sześciennych wody na dobę do zakładu uzdatniania „Na Grobli”. W latach 70. XX w. agregaty pompowo-parowe zastąpiono nowoczesnymi pompami wirowymi, napędzanymi silnikami elektrycznymi. W 1996 roku wybudowano w pobliżu nowoczesną pompownię, a starą wyłączono z eksploatacji. Wewnątrz przywrócono pompowni pierwotny wygląd, odrestaurowano architekturę i agregaty parowe. Wszystko wygląda tak, jakby za chwilę miało zostać uruchomione. Obiekt ten bez większych problemów możemy obejrzeć z zewnątrz, lecz jego zwiedzanie może być utrudnione. Dzięki uprzejmości Dyrekcji MPWiK udało mi się wtargnąć do środka i zrobić parę zdjęć dla czytelników „TD”. Oczywiście pracownicy wodociągów wiedzą najlepiej, że... „nie ma takiej rury, której nie można odetkać” i jeśli ktoś się bardzo uprze, to zwiedzi pompownię również od środka. Najlepiej zrobić to w grupie (np. wycieczka szkolna lub grupa z przewodnikiem miejskim). Komu się to nie uda musi zadowolić się kilkoma zdjęciami w „Turyście Dolnośląskim”. Tekst i zdjęcia: ANDRZEJ WIĄCEK Turysta Dolnośląski Nr 5/2005 Atakujemy ? kto się pisze ? =========== Ciekawy link - szczególnie strona 22 - końca http://www.pot.gov.pl/doc/str1-70.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 5 Listopad 2006 Autor Share Napisano 5 Listopad 2006 hmm... może być ciężko z dostaniem się do środka. MPWiK to ciężki orzeszek do zgryzienia :] ale nie ma takie rzeczy z którą sobie nie poradzimy :D 11 listopada... to sobota: Wietrznie i deszczowo. Temperatura maksymalna 9st. C w centrum miasta i 6st. C na obrzeżach. Wiatr pólnocno-wschodni, porywisty, miejscami dochodzący do 60 km/h. Zachmurzenie średnie z miejscowymi opadami. Biomet zdecydowanie niekorzystny, ostrzegamy przed falą grypy i przeziębień mi to pasuje :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 5 Listopad 2006 Share Napisano 5 Listopad 2006 wyposażenie : - kamera termowizyjna (jeżeli wchodzimy w nocy) - nożyce do siatki - lina - granat dymny to mam gotowe potrzeba: - saperka - 4 kpl.moro (po jednym dla Ciebie TT i Vorka a dwa dla mnie - zeszyje sobie) - brzeszczot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 kiedy mobilizacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 9 Grudzień 2006 Share Napisano 9 Grudzień 2006 o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 9 Grudzień 2006 Share Napisano 9 Grudzień 2006 hmm... nie wyszlo? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 9 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2006 coś tak jakby :] może w przyszłym roku wybierzemy się w jakieś ciekawe miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 11 Grudzień 2006 Share Napisano 11 Grudzień 2006 Zimowe plenery to co ? Są kiepskie ? O ile coś spadnie z nieba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubiii Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 hmm jak jakies fabryki to sie chetnie pisze :D naktrecil bym na video kilka ujec ;) w sumie fajne miejsce to w siechnicy jest gdzie elektrownia byla grafiiti duzo .. etc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2006 wiem byłem :) co prawda daleko i kiepski dojazd ale lokalizacja całkiem niezła :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubiii Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 w sumie ; ) pare minut fura :D jeszcze w pafawagu sa warunki na foto .. i w stoczni :D znajomi robili gdzies kolo wrocka fajne zdjecia :D popytam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 wiem byłem :) co prawda daleko i kiepski dojazd ale lokalizacja całkiem niezła :] przeciez fure mamy tylko nie w sobote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faye Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 ja tez chce do Wroclawia!;-(..chlip....na szczescie mam tam znajome;-) niestety co mnei ostatnio z Wroclawiem laczylo to sezonowe wyprzedaze;-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 24 Styczeń 2007 Share Napisano 24 Styczeń 2007 no chłopaki czekam na foty z ośnieżonego wrocka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 masz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 2 jest czadowa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Drakula - grzeszysz rozdzielczością:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 akurat w takiej mialem pod reka - nie chcialo mi sie jeszcze raz szopa wlaczac ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi