Napisano 27 Wrzesień 200321 l Witam, rozpoczynam swoja zabawe z brazilem (generalinie wogole z 3d) wiec prosze o wyrozumialosc. Moje pytania: Brazil v1.0 1. Brazil lights - po instalacji mam: omni, spot, directional, rectangle area, disc area. nie mam sky light w swiatlach brazilowskich - wszystko ok? pytam pozniewaz we wczesniejszych postach na forum zalecacie oswietlanie scen sky lightem w celu uzyskanmia poprawnych cieni, tzn. mam uzywac sky lighta ze swiatel standart z maxa? Defakto sky light ze standart wogole nie wplywa na rendering brazilem - w moin przypadku oczywiscie. 2. Luma server i photon map server. Robie rendering przykladowej scenki - pomieszczenie ok 25 m dlugosci. kilka okien i na zewnatrz swiatlo omni. Przy renderingu z Luma server jest w miare ok (wychodzi troche syfow - ale zwiekszajac View rate i bawiac sie Shade rate da sie uzyskac w miare poprawny render). Przy uzyciu photonow kleska:( - wyglada to cholernie nienaturalnie, max search radius mozna ustawic na min 2m (mniejsze wartosci to syfy) i powoduje to strasznego blura ktory jest nie do zaakceptowania. O cieniach nie wspomne nie ma ich praktycznie wogole. Czy przy tak duzym wnetrzu mozna uzyskac w miare poprawny render z cieniami. Tzn chodzi mi o to czy mozna ustavic max search radius na jakas mala wartosc - bez zwiekszania fotonow do extremalnych wartosci? Diffuse deph nie pomaga. Chodzi mi o uzyskanie cienia od przyslowiowego pudelka od zapalek. Jest taka mozliwosc skoro nie moge ustawic max search radius na male wartosci? Czy jest wogule sens uzywania photonow w takich przypadkach? Czy zostawic photony i renderowac wylacznie kozystajac z luma server? 3. I ostatnia sprawa materialy brazilowskie i GI: z tego co zauwazylem ustawienia GI posiada tylko material Brazil Utility. Co z reszta materialow brazilowskich? I jak sie to ma do materialow standardowych?
Napisano 27 Wrzesień 200321 l Odpowiem na 1, czyli brazil skylight. To światło włącza się w ustawieniach renderingu w zakładce luma server
Napisano 2 Październik 200321 l Jestes bardzo poczatkujacy :) calkiem szybko w Brazilu si eliczy takie rzeczy pamietaj ze liczysz 2 metodami na raz zobacz na cien na scianie prawej od fotela to z okna ze swiatla zastanego ( niebo ziemie itp) i to nam zalatwia Sky light dla pocieszenia dodam ze w 8 min cos takiego sie liczy na normalnym kompie pozdro pytaj konkretnie jak cos.. zalaczaj obrazki i screeny bo bez tego to sucha dyskusja pozdrawiam byly moderator( hlip hlip) fotoas
Napisano 27 Październik 200321 l fotoas, ty mi wytlumacz, ja ty ustawiasz te parametry, ze ci sie takie scenki 8minut licza... chyba, ze masz na maxa wypasiony sprzet
Napisano 31 Październik 200321 l chyba to juz pisalem kiedys... mam dual 1.0 Ghz, wiec nie wiem czy to taki wypasiona predkosc Kazdy 2.0Ghz procek jest od tego szybszy juz jak ustawiam ? _ oszczednie, ..dokladnie tyle ile scena potrzebuja, i jeszcze troszke mniej by si eszybko liczylo