Gość George82 Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 Mam problem z ustawieniem dobrego kadru... Pomieszczonko jest bardzo male i nie mam zielonego pojecia jak je wyeksponowac. Nie potrafie ustawic kamery tak, zeby "zlapala" ladne ujecie bez znieksztalcenia geometrii. Zamieszczam linka do scenki, jezeli komus sie nudzi, lub ma ochote pomoc, to bylbym wdzieczny....;) http://rapidshare.de/files/34675712/kuchnia05.max Pozdrawiam!
maverick sheep Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 o co chodzi ? hehe to prawym na viwport i show safe frame czy jaoks tak chyba ze chodzi ci o mentalne ustawienie kadru czyli czeba sie zastanowic pomyslec o zlotym podziale i wypalic 3 papierosy :D
Vorek Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 faktycznie masz problem... a może zdradzisz nam na czym ten problem polega ?
Vorek Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 daj screena lepiej a nie linka do scenki. Spróbuj umieścić kamerę poza pomieszczeniem i wyłączyć jednej ze ścian (tej za którą jest kamera) "visible to camera" będziesz mógł wtedy ustawić dłuższą ogniskową i przy okazji objąć większą część pomieszczenia.
Gość George82 Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 Vorek: Wlasnie w ten sposob nie za bardzo :) wszystkie sciany mam "wyciagniete" z plejna....:/ Juz nawet nie chodzi mi o znalezienie dobrego miejsca dla kamery, tylko o ustawienie jej w taki sposob, zeby nie zmieniala mi geometrii przy wydluzaniu ogniskowej itd., itp. (mam nadzieje, ze sie nie zaplatalem w tlumaczeniu...;]) P.S. Dzis nie dam screen'a, bo maxa dzisiaj juz nie wlaczam...;p
polka dot Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 włącz w kamerze "camera clipping" i ustaw near cośtam tak żeby zniknęła ci ściana zasłaniająca
Gość George82 Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 kome: w ten sposob znikaja mi 2 sciany (nie chce kamery na wprost jednej). Wlasnie dlatego zamiescilem scenke, mialem nadzieje, ze bedzie mi to latwiej wytlumaczyc...;] pozdr
polka dot Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 ale wszyscy tu są w trakcie renderowania wizualek w rozdzielczościach 17000x15150 więc nikt ci tego w maxie nie otworzy przez najbliższy miesiąc :D pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi