Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam , jestem nowy tu więc jak się temat powtarza to przepraszam ale nie mogłem znalesc podobnego wątku..

Tutaj jest moja płytka ->

http://img100.imageshack.us/img100/3161/plyteczkatx2.jpg

Chciałem ją nałozyc na podłogę . Tylko jest problem bo jak wrzucam tą teksture to rozrzuca mi ja na całą podłoge a ja chciałem zeby fuga była widoczna, czyli jak podzielic tą podłogę ze jak wrzuce teksture to wrzuci mi np. w 12 kwadratach a nie na 1 duzy ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zaznacz poligony ktore "odpowiadaja" za fuge p przypisz im ID, to samo zrob z plytkami a nastepnie zastosuj material Multi/Sub-Object i tam juz sobie przypiszesz material wg ID. A w sumie dlaczego jednego i drugiego nie wymodelujesz oddzielnie? Płaszczyzne na fugi a boxy lub płaszczyzny z bevelem jako płytki? Pozdrawiam:)

Napisano

Myślę, że jeśli nałożysz na podłogę modyfikator UVW Mapping i pobawisz się troche gizmem itp., to możesz spowodować, że tekstura płytki będzie się powtarzała.

Napisano

wrzuć na podłogę modyfikatir UVW map i w polach length i width wpisz rozmiar płytki z kawałeczkiem fugi czyli np 45,3cm x 45,3cm :)

czy to może dla firmy polcolorit lub ceramica marconi?

Napisano

Chyba raczej nie, pisał że jest nowy, więc prawdopodobnie dla siebie... ;)

Napisano

Jeśli masz Photoshopa, to mógłbyś skopiować tą płytkę do czterech plików i każdy troszkę przeedytować, żeby płytka wyglądała nieco inaczej w każdym (byle zachować naturalizm!), albo po prostu zrób zdjęcia czterech takich płytek (będą się od siebie trochę różniły) i wtedy zrób w photoshopie nowy dokument o rozmiarach takich, aby pomieścił dokładnie 4 takie płytki i wklej je tam i poustawiaj równo. Jak wtedy dasz taką "czteropłytkową" teksturkę i zrobisz tak jak wyżej Kome napisał, to uzyskasz troszkę więcej realizmu, bo nie wszystkie płytki będą takie same.

Napisano

Wielkie Dzieki za pomoc , udało się .. aha mozecie polecic jakies tutoriale badz www gdzie moglbym sie nauczyc robic takie widoki jak w dziale architektura ?

Pozdrawiam

Napisano

No cóż, tutków żadnych nie znam, ale lepiej dla ciebie będzie jeśli najpierw dobrze opanujesz podstawy Maxa, a dopiero potem poszukasz tego typu rzeczy.