Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie! To mój pierwszy post na tym forum. Śledzę je od dłuższego czasu i jestem pełen podziwu dla was i waszych dzieł. Lubię rysować, ale do tej pory robiłem to na papierze, teraz chciałbym spróbować swoich sił na kompie. Mam photoshopa i myszkę Rysunek który chciałbym przedstawić to szybki szkic zainspirowany jakimś rysunkiem z internetu. Mimo przejrzenia połowy forum i kilkunastu tutków jestem w tym zielony jak trawa i prosze o dużo dobrych rad. Co do poniższego rysunku prosze o komentarze. Tyle mojej wiedzy w ps że zrobiłem pseudo padanie światła na szkic, ale nie wiem co dalej. Mam problem z krawędziami rysunku, czym go zmiękczyć? Nie wiem także jak dalej się do niego zabrać. Nie jest on zbyt szczegółowy bo chciałem z nim podziałać w ps, niestety zabrakło wiedzy ;) Zacząć od nakładania ciemnych kolorów, czy jasnych, czy szczegułów? oto jest pytanie ;) Trochę się rozgadałem, jak ktoś chciałby zobaczyć jakieś moje prace w rysunku, piszcie a wrzucę. dziękuje za wysłuchanie i pozdrawiam!

http : / / img177.imageshack.us/img177/1459/konceptcopyfp7.jpg

dałem spację, ponieważ obrazek jest duży, i nie byłoby najlepiej jak by tutaj się otworzył.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witka :).

Niezły start, główna zasada za co nie raz po głowie dostałem to od ogółu do szczegółu, jak masz określoną stronę z której jest jakieś źródło światła to zacznij nakładać duże plamy (hardbrush'ami) a później mniejszymi wchodź w szczegóły. Każdy ma inne metody działania, i wg mnie nie ma jakiegoś "złotego środka" co i jak i kiedy. Jak masz jakieś szkicorki własne zapodawaj :). jedyna prośba tylko taka żeby w jakiejś rozsądnej rozdziałce.

Co do tworzenia myszką, cóż są ludzie którzy tak tworzą do dziś z dobrymi efektami, ale na pewno łatwiej robić toza pomocą piórka ;).

Jeśli chcesz poszukaj sobie na internecie w google co i jak, robi każde narzędzie w PS i dodatkowo poszukaj sobie tutków, a na pewno zaczniesz łapać w czym rzecz, :). Do zmiękczenia krawędzi soft tool lub smudge, lub jeszcze kilka możliwości .

Poszukaj, Poczytaj.

Jedno dodatkowo to : nie ograniczaj się do jednej warstwy, bo zawsze jak coś pójdzie nie tak masz obrazek bazowy , używaj ctrl+s (save) :) często, jest to przydatne . . . oraz alt+ctrl+z bodajże bo dokładnie nie pamiętam - cofnięcie ostatnich czynności, uff . . .

Pozdrawiam i Miłego Działania.

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo za porady. Są dla mnie bardzo cenne. Zanim je przeczytałem, spróbowałem swoich sił sam i zrobiłem kilka elementów. Czapka mi się podoba, naramienniki robiłem jako pierwsze, mimo to w miarę mi się podobają, choć nie wiem co zrobić aby nie było tego przeskoku kolorów widać. A klamra będzie do zmiany ;) Prosze o komentarze. Pozdrawiam!

edit: Nie mogę sobie poradzić z tym naramiennikiem od strony światła jakieś sugestie?

Napisano

nie jestem profesjonalista ale...

-jesli ustaliles lewa strone jako strone padania swiatla to prawy naramiennik jest zcieniowany odwrotnie, wyglada to tak jakby byly 2 zrodla swiatla po lewej i prawej,

'przeskok kolorow' - zmniejsz opacity, wiecej roznych odcieni lub pobaw sie opcja blur tez sa ciekawe efekty

czapeczka spoko, takze maluj dalej ;)

pozdr!

Napisano

Hej. W zasadzie Einstein wszystko Ci wyłożył....nic dodać.., nic ująć. To mądry człowiek. Choć ja coś sprecyzuję. 1. zapoznaj się z możliwościami PS. masz tam taką opcję zmiękczania. Wyselekcjonowałeś, usunąłęś i został Ci syf. Możesz to zrobić lepiej. ...poszukaj. Jeśli się nie chcesz wracać, to zrób to narzędziem. Masz taką opcję. 2. ...ja jeszcze nie mam odwgi mieszać real z 2D. -nie radzę na początku. Zostaw szlachetność kartki . 3...resztę przeczytasz od kolegów. Pozdrawiam. PS" Ladna kreska ;)"

Napisano

To jeszcze ja. Nie widać tego na Twoim obrazku, ale jeśli nie masz włączonej zakładki z warstwami to szybko to zrób. Stwórz nową warstwę i przesuń ją pod warstwę ze szkicem, a krycie warstwy zeszkicem ustaw na 'mnożenie' i maluj na tej dolnej nowej warstwie. Teraz każdy swój obrazek będziesz mógł kolorować bez ingerencji w szkic. Możesz potem dodać warstwę nad szkicem i go zamalować, itp. Mam nadzieję, że nie pisałem na darmo he he