Napisano 12 Październik 200618 l Witam! Może ja zacznę od przedstawienia sytuacji w jakiej się znalazłem;) Zostałem poproszony o przeprowadzenie w szkole pewnej prezentacji 3ds maxa:D Komputera swego do szkoly nie bede targał, laptopem o odpowiednich mozliwościach takze nie dysponuje jedyne co mi zostaje to korzystanie ze szkolnego, w sali informatycznej. To oznacza ze jakos bede musiał uruchomic na nim 3ds maxa i swoje wybrane sceny, np z modelami, shaderami. Na wszystko mam błogosławieństwo jednej lekcji tj. 45 minut... i tu własnie jest klopot bo wszyscy uzykownicy kochanego maxa wiedzą jak to jest kiedy włącza sie scene i wyskakuje "file open failed" i czerwona ikonka:/ przy zapisywaniu scen na plytach, ponownych instalacjach maxa na innym komputerze pawdopodobieństwo ze spotkam się z owym bledem wynosi całkiem duzo %. w wyniku tych przypuszczen wolalbym zeby w inny sposob otworzyc pliki i maxa na szkolnym komputerze... tylko jak? jak mogę przenieść swje pliki do innego komputera szybko i bez problemów? pozdrawiam
Napisano 13 Październik 200618 l Autor wlasciwie to jezeli jest na nim system ( a jest ) to czytalem gdzies ze nie zadziala:/ heh... gdyby bylo inaczej nie zadawał bym glupich pytan:D
Napisano 13 Październik 200618 l Hm, kiedyś miałem podobny problem, znalazłem niby obejscie, otwierasz pustą scene, i dajesz Merge z tą która się nie chce otworzyć. W moim przypadku działało całkiem niezle, ale raczej traktuj to jako ostatnią deske ratunku. A nie możesz dogadać się ze szkołą żeby ci dali dostęp do kompa wcześniej żeby wszystko wypróbować przed zajęciami ? PS. właśnie mi się przypomniało, wyczytałem te triko w Max 6 killer tips.
Napisano 13 Październik 200618 l z moich doświadczeń w podobnym temacie wynika, że bez własnego kompa sie nie obejdziesz - szczególnie jak piszesz, że będziesz demonstrować shadery. Zawsze czegoś zabraknie i plan bierze w łeb. Pakuj blaszanke pod pachę będziesz miał święty spokój.
Napisano 13 Październik 200618 l Najlepiej otworzyc pusta scene, wyswietlanie obiektow dac na wszelki wypadek BOX i wstawiac do sceny obiekty poprzez MERGE... :) Chyba najlepszy sposob zeby uniknac klopotow... Wyswietlanie dlatego BOX poniewaz zalezy jaka scenka... Komputery szkolne sa rozne... ;P No chyba ze macie full wypas pracownie :D
Napisano 14 Październik 200618 l W maxie w menu file masz tam gdzies opcje archive project (czy jakos tak) - mozna wtedy zapisac projekt wraz z powiaznymi z nim mapkami do pliku zip. Czesto stosuje ta funkcje do przenoszenia projektow z jednego kompa na inny i jak do tej pory nie mialem z tym problemow. Moze i u Ciebie zadziala. pozdro
Napisano 14 Październik 200618 l ta opcja z archiwe jest bardzo dobra, stosowalem ja jak zdawalem projekty do firmy, fajna sprawa zgrywa cale drzewo katalogow z teksturkami i innymi duperelami, ponoc nawet ci plugi skopiuje ktore masz w kompie, ale tego niesprawdzalem, to bardzo dobry patent. powodzenia :)