Jump to content

Scena 3D: Mój Pokój

JokeR_MP

Recommended Posts

Witam,

Jako że jestem nowym użytkownikiem chciałbym się przywitać ;)

Jestem totalnym amatorem jeśli idzie o grafikę 3d,dotychczas "urzędowałem" w 2d ;)

Maxa mam od jakiegośtygodnia,nie znam jeszcze wszystkich opcji..

Chciałbym umieścić tutaj swojego WIP'a,a zarazem pierwszą pracę.

Proszę o wskazówki w razie czego ;)

Narazie zacząłem stolik (został oteksturowany na próbę i jest nieźle ;) oraz biurko które jest w 99% skończone oprócz teksturowania oczywiście ;)

Screeny:

pokojkx5.jpg

pokoj2pa4.jpg

sasaoo6.jpg

Pytanie do szanownych userów mam,nie wszystko jeszcze wiem..

Jak wytłoczyć coś w boxie?

Oraz jak wyciąć dziury w ścianie (jakim narzędziem?)

Pozdrawiam,i zapraszam do śledzenia tematu ;)

http://www.max3d.pl/tutoriale.php?software=0&tutoriale=3ds_max

najpierw to, potem używasz funkcji szukaj na forum (wpisz sobie "używanie boolean" albo coś w ten deseń), jak nigdzie nie będzie, to pytaj... ;) tak na przyszłość. ogólnie co do booleana:

jeśli chcesz wyciąć coś w przedmiocie, np. wyciąć dziuręw ścianie (ściana ma 100x100 jednostek, okno ma mieć 20x20), to robisz np. boxa w kształcie okna (otworu raczej, jaki ma być), i "wsadzasz ten model w ścianę tam gdzie ma być otwór, tak aby po obu stronach trochę wystawał, następnie zaznaczamy naszą ścianę i w create, z rozwijanej listy wybieramy "componund objects" i tam wybieramy "boolean". musimy mieć w czasie tego zaznaczonąścianę (obiekt, w którym ma być wycięta dziura)! teraz klikamy w "Pick operand B" i zaznaczamy naszego drugiego boxa, który ma zmienić się w dziurę. dobry na przećwiczenie booleana jest ten tutek:

http://www.max3d.pl/tut.php?id=288

to nie chodzi o to ze nie chce się dzielic "tajemną widza" ale przeciez lepiej przeczytac cos fachowego np. tutek czy ksiazke, objasni ci ona dokladnie "o co biega" a nie tylko wskaze "rob tak i tak" przez co nawet nie bedziesz do konca wiedzial co sie dzieje :)