Jump to content

Scena 3D: Pierwszy interior

Orangegraphics

Recommended Posts

Witam. pierwsza wizka w życiu. Ma to być pokój relaksacyjny do słuchania muzyki

Ostatnio dośćdużo siedziałem w helpie i tutkach odnośnie v-ray'a i doszedłem do wniosku że chciałbym zrobić scene czerpiącą garściami z dobrodziejstw i bajerów wersji 1.5 RC2 więc tak: vrayphysicalcamera, oświetlenie tylko i wyłącznie vraysun i vraysky

sunpoprawne1gd8.jpg

Tutaj pytanie w związku z nastepnym renderkiem: jak zniwelować ciemne obszary nie dodając jakichś doświetlających vraylight'ów? na forum widziałem że ludzie oświetlają tylko sun-em. jedyny pomysł na jaki wpadłem to darkmultipler do góry do 2,0 a nawet 2,5? dobrze kombinuje? okno mam wykluczone w światłach.

sunag1.jpg

Oraz pytanko skąd się wziął ten prostokąt światła obok kolumny prawej?? okno jest prostokątne:D

Dalej: tutaj sama kolumna abyście mogli dowoli jechać po modelu:

koluma2fo1.jpg

Oczywiście to jest wczesny progress. znaczy 2 dni roboty wieczorami. mam nadzieje jeszcze poprawic światło ale wydaje mi sieże aż tak źle to na pierwsyz raz nie jest i dorobić kilka dupsów...

wgniećcie mnei w ziemie... oczekuje ostrej krytyki:D

• Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Xiz0r zapoznaj się z całym regulaminem i popraw temat wątku - w przeciwnym wypadku wątek zostanie usunięty.

światło pada na kolumne po prawej - tą blizej okna i tworzy się cien - dlatego tak to wygląda - ukryj tą kolumne i daj render - zobaczysz że to nie drugi prostokąt tylko ten sam od okna.

Nie:D Ja się uwziąłem na poprawność fizyczną w tej pracce:D skoro w dzień naprawde w moim pokoju jedyne światło to JEST słońce wpadające przez okno to zrobie tak i w v-rayu:D wziąłem pod lupę teraz ustawienia vrayphysicalcamery:D bo w sunei nie ma co grzebać :D zobaczymy co wyjdzie

Guest George82

Jak se tam chcesz...;] Faktycznie mozna jeszcze zmniejszyc ISO i zwiekszyc czas migawki, ale idzie ku przepaleniu przewaznie.... (Przynajmniej u mnie;))

Pozdrawiam

wchodzisz do pokoju, otwierasz drzwi i... (wybierz sam zakończenie)

1 ...drzwi przewracają głośnik, któwy sie psuje - 500 zł w plecy.

2 ...wpadasz na głośnik, który sie przewraca na twoją nogę - 500 zł w plecy za głośnik i piękny gips. ale to tylko kwestia ciągów komunikacyjnych. modele twoje?

Ustawienie mebli jest zupełnie przypadkowe ponieważ wiele detali i modeli dopiero dojdzie;). Wszystkie modele w 101% moje. nie mam kasy na żadne evermotiony;)Proporce nioe mogą leżeć, wszystko jest raczej mierzone. tylko może się tak wydawać bo pokój jest taki jak w moim mieszkaniu(stara kamienica) czyli 3,5 m:D. nie 500zł ale 25000:D głośniki są z wyższej troszeczkę półki i troszkę d*pne:D na razie chodzi mi tylko i wyłącznie o oświetlenie i GI ale już chyba jest w miare oko więc walczę z detalami;)

nie widziałem jeszcze głośników za 25.000 zł. :P jeśli modele twoje, to bardzo ładne. gdzieś je już widziałem, ale to chyba właśnie był katalog... :) wiesz co, na korzyść proporcji zrezygnowałbym z tak wysokiego sufitu.

Tak jest;) obniżamy draństwo:D:D:D tylko widzicie, to jest moje zboczenie. odtwarzacz mp3 mam iaudio:D słuchawki douszne creatyive;y EP-630.. , tylko na KEFY nigdy nie dozbieram kasy, ale co tam, pomażyć chociaż w 3d wolno:Dale to są KEF-y, mażenie, legenda domowego nagłośnienia, nie studyjnego, ale domowego... creatice'y i inne to jest nic w porównaniu do REFERENCE'ów KEF-a... to trzeba usłyszeć ;) zaprasza msobie popatrzeć na www.KEF.com.pl

a dowód że to moje dmodele to biała membrana najwyższego głośnika w kolumnie;) oryginalnie jest czarna;)

Dobra, w związku że nikt mi nie chciał pomóc doszwedłem do tego sam;) Wydaje mi się że oświetlenie jest już gut, no może ciut zmniejsze sizemultipler suna.

asdadoverrc1.jpg

Teraz pytanie? skąd się bierze ten szum na szafce i ścianie lewej? koło okien? to hcyba GI nie jest bo dałem na próbe higb IRR i 1300 subdivsów w LC. materiały raczej też są ok bo próbowałem podnieść w rQMC global subdivs multipler do 2,5 ;/ też nie to... to jest chyab coś w świetle... ale podniesienie shadow subdivs w sun-ie na 22 tez nic nie daje;/ już mi sieskończyły pomysły jak ten szum poprawić...

obniżyłem sufit, poprawiłem okna, zrobiłem szafke i nowe modele. jeszcze czekają na materiały. coś zmieniłem w materiale

fotelu ale jeszcze nie jest idealnie. zmienei go.

Od razu uprzedzam. widzę błąd na franudze u góry:d poprawie:D co się dzieje na parapecie?

sory za tyle pytań ale chce się uzyć robić wszystko jak najlepiej

acha, wiem że post pod postem ale wtedy w nowych postach na głównej będzie a w wątku i tak wogóle ruchu nie mam;/