dream_arts Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Witam, Robie animacje i zastanwiam sie czy w 3ds max jest opcja która pozwala na to by np przez 100 klatek obiekt był widoczny a np w 101 zeby zniknął prosiłbym o pomoz jak najszybsza bardzo jest mi to potrzebne
Hynol Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Jest parametr visibility dostępny w track view - można go przełączyć z 1 na 0 w odpowiedniej klatce.
hkropinski Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 jest kilkka sposobow, ale najlatwiej to chyba ustawic w jednej klatce apacity na 100 a w kolejnej na 0
dream_arts Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 A gdzie znajduje sie apacity
hkropinski Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 w edytorze materialow, jak nadasz material to potem mozesz sterować jego przezroczystoscia;)
piksar Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 pomysł Hynola jest imo lepszy, testowałem go kiedyś w animacji w której części silnika pojawiały sie po kolei. kliknij na obiekcie prawym, wybierz properties i tam jest (chyba) visibility.
dream_arts Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 Juz znalazłem w helpie do 3ds-ka gdzie to jes i faktycznie działa very good
Hynol Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 jest kilkka sposobow, ale najlatwiej to chyba ustawic w jednej klatce apacity na 100 a w kolejnej na 0 Mimo wszystko uważam że mój sposób jest nieco lepszy. Ma mianowicie tą zalete że: A) Sterowanie z poziomu obiektu a nie materiału (obiekty mogą mieć niezależne opacity czy to z bitmapy czy z koloru) B) Obiekt z visibility na 0 nie jest widziany przez renderer. Unika się niepotrzebnego filtrowania przezroczystości i przyspiesza rendering.
Neiraa Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Zgodze sie z Hynolem, poza tym obiekt który ma zniknac moze miec wiecej materialów, i trzebaby we wszystkich zmianiac parametr przezroczystosci, a tak w properties idzie na caly obiekt. Pozdrawiam.
hkropinski Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 ja nie napisalem ze moj sposob jest najlepszy, to tylko alternatywa dla znudzonego uzytkownika 3dsa;)
Rekomendowane odpowiedzi