Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Robie animacje i zastanwiam sie czy w 3ds max jest opcja która pozwala na to by np przez 100 klatek obiekt był widoczny a np w 101 zeby zniknął prosiłbym o pomoz jak najszybsza bardzo jest mi to potrzebne

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest parametr visibility dostępny w track view - można go przełączyć z 1 na 0 w odpowiedniej klatce.

Napisano

jest kilkka sposobow, ale najlatwiej to chyba ustawic w jednej klatce apacity na 100 a w kolejnej na 0

Napisano

pomysł Hynola jest imo lepszy, testowałem go kiedyś w animacji w której części silnika pojawiały sie po kolei.

kliknij na obiekcie prawym, wybierz properties i tam jest (chyba) visibility.

Napisano
jest kilkka sposobow, ale najlatwiej to chyba ustawic w jednej klatce apacity na 100 a w kolejnej na 0

Mimo wszystko uważam że mój sposób jest nieco lepszy. Ma mianowicie tą zalete że:

A) Sterowanie z poziomu obiektu a nie materiału (obiekty mogą mieć niezależne opacity czy to z bitmapy czy z koloru)

B) Obiekt z visibility na 0 nie jest widziany przez renderer. Unika się niepotrzebnego filtrowania przezroczystości i przyspiesza rendering.

Napisano

Zgodze sie z Hynolem, poza tym obiekt który ma zniknac moze miec wiecej materialów, i trzebaby we wszystkich zmianiac parametr przezroczystosci, a tak w properties idzie na caly obiekt.

Pozdrawiam.

Napisano

ja nie napisalem ze moj sposob jest najlepszy, to tylko alternatywa dla znudzonego uzytkownika 3dsa;)