Napisano 7 Listopad 200618 l Witam, szukałem po forum odpowiedzi na to pytanie, jednak jako takiej, konkretnej nie znalazłem:( Do dyspozycji mam ok 20 kompów z prockami od 1,6GHz - 3,2GHz z średnio 512 ramu połaczonych w sieć. Oprogramowanie max i viz (jest to pracownia komputerowa na uczelni). Chcieli byśmy ze znajomymi stworzyć z tego taką faremke, jednak zabardzo nie wiem w jaki sposób to zrobić. Czy jest to do tego potrzebne jakieś dodatkowe oprogramowanie, czy jest to może jakiś modulik w maxie? Proszę o pomoc!
Napisano 7 Listopad 200618 l mental chyba ma distributed render , tak samo final render , stawiasz serwer dolaczonym programikiem do max (w przypadku final rendera) i wlaczasz reszte kompow (musza miec zainstalowanego maxa + 2 pliki od finala najlepiej gdyby byl to caly render) i laczysz dzieki temu masz mozliwosc renderowania jednej klatki w 20 kompow = 20 bucketow. Ja bym to zrobil tak ;]
Napisano 7 Listopad 200618 l jest to możliwe używając mentala, nie dam se łba uciąć, ale może i scanline'a, powinno być przynajmniej o tym pierwszm w helpie maxa. A pozatym wala się w sieci pełno programów do obsługi farm renderujących obsługujących różne renderery, i wpinanych w różne pakiety graficzne, wystarczy zapytać googla
Napisano 7 Listopad 200618 l To, czy jest potrzebne dodatkowe oprogramowanie (licencje) zależy od tego, czym chcesz renderować. Możesz zakupić sobie np. mental ray Standalone, lub maxwell render (chyba umożliwia rendering sieciowy) lub jeszcze inne.
Napisano 7 Listopad 200618 l Autor Dzieki, fakt, teraz dopiero wygrzebałem z pomocy do maxa jak to zrobić. Wystarczyło wpisac network rendering i jest:) Niestety bede walczyć o mentala głównie bo mamy licencje tylko na vizy 2007 i maxy:) I wyczytałem że idzie:) Jeszcze staramy się o nowsze maxy, ale nie wiem co z tego wyjdzie. Sory, że zaśmiecam takimi pytaniami, ale może komuś przyda sie to info:)
Napisano 2 Czerwiec 201410 l Niechcę zakładać nowego wątku i moje pytanie brzmi raczej gdzie a nie jak. Wszystkie wątki które przeczytałem odnaszął sie do tego samego prawie, czyli spięcia komputerów w jednym pomieszczeniu, w jedna sieć (domowa-LAN) a ja potrzebuję czegos innego. Chodzi o to że widziałem na tym forum poradnik jak utworzyć sieć komuterową na dużą odległość (WAN) i użycia jej do przyśpieszenia renderu. Ztego co pamiętam chyba kilka lat temu była grupa ludzi na tym forum która wspulnie stworzyła tą sieć, ale po jakimś czasie projekt umarł z braku zaineresowania. Mam prośbę o podanie linka do tego wątku jeśli ktoś pamięta gdzie to było, bo szukam, szukam i nic, a zależy mi bardzo na tym. Edytowane 3 Czerwiec 201410 l przez lsebastian