Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czy istnieje możliwość uzyskania powierzchni z odbiciami typu glossy bez użycia Vray/brazil/fr ?

chodzi mi o powierzchnie ktore odbijaja otoczenie ale nie w sposob idealny tak jak lustro (raytrace) tylko o takie na ktorych odbicie jest rozmyte i obiekty ktore sa dalej od powierzchni odbijaja sie w niej slabiej od tych co sa blizej

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Originally posted by PENdzel

true nie fejkowac mozesz w standardowym skanline

czy mogłbym prosić o szersze wyjaśnienie tej kwesti, bo nie bardzo rozumiem :)

chodzi mi o efekt taki jak poniżej (czy da sie go uzyskać w scanline ? )

Napisano

powyzej zamiesciles rendery z Vraya to jest True glossy - troszke sie to renderuje

w scanline mozna to fejkowac bitmapa ale jest to trudne jak to zrobic:

zrenderowac reflekt do textory - mozna w maxie 5 zrobic render to texore - albo wyrenderowac sam reflekt (jako pass) a nastepnie bawiac sie blur tool w szopie doprowadzic do takiego wyniku

kidy masz tylko jeden taki obiekt nie jest to trudne i mocno przyspieszy render ja robie to w vrayu - po co sie sczypac - jesli jest za wolno mozna jeszcze interpolowac ten efekt w vrayu wtedy jest szypciutko (o interpolacji glossy odwpoluje cie do nasze strony http://www.evermotion.org w giftach sa video tutoriale polecam obejrzec)

Napisano

pendzel - mylisz sie - w ustawieniach raytracera mozesz sobie wpisac rozne parametry typu raytreshold, anialiasing itp... przy odpowiednich ustawieniach mozna otrzymac w scaneline bardzo ladne true glossy refl/refr. tyle ze ich szybkosc/latwosc definiowania pozostawia sporo do zyczenia.